Новият руски военен екраноплан ще може да каца на сушата

Новият руски военен екраноплан ще може да каца на сушата
Русия работи по проект за транспортно-десантен екраноплан “Спасител”, предназначен за спасителни операция в Арктика и в Тихия Океан, както и за доставки до отдалечени военни бази.

Проектът е разработка на Централното конструкторско бюро за кораби с подводни криле “Алексеев”. Силовата установка се проектира от самарската компания “Кузнецов”.

Изпитанията на първия прототип на “Спасител” се очаква да приключат през 2025 година. Първият полет на новия екраноплан е планиран за 2022-2023 година, съобщиха от руския Военноморски флот.

Дължината на новия хибриден летателен апарат е 93 м, а теглото му е 600 тона. Размахът на крилете му е 70 м. “Спасител” ще може да транспортира до 500 военнослужещи с въоръжението им със скорост от 550 км/ч.

Екранопланът ще може да изминава разстояние от няколко хиляди км и да каца на сушата. Всички предишни модели могат да кацат само на вода, защото нямат шаси.

Екранопланът е хибридно превозно средство, което се движи с голяма скорост и представлява нещо между тежък самолет и лек кораб.

Благодарение на въздушните си възглавници тези апарати могат да се плъзгат по различни повърхности, включително вода, ледени или снежни полета, тундри, степи или пустини. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.