Новият “Бял лебед” Ту-160 ще полети през февруари с удвоена бойна ефективност

Новият "Бял лебед" Ту-160 ще полети през февруари с удвоена бойна ефективност
Прототип на стратегическия бомбардировач Ту-160М2 ще се издигне във въздуха през февруари 2018 г., сподели източник от военно-промишления комплекс.

“Самолет със сериен номер 804 през ноември ще излезе от завода за финално сглобяване и ще бъде прехвърлен на летателно-изпитателната станция. Планира се през февруари той да извърши и първия си полет на летището на завода”, сподели събеседникът.

Казанският авиационен завод “Горбунов” възстанови производството на Ту-160 след над 20-годишно прекъсване. Първият самолет е създаден още в съветско време, като цели да демонстрира готовността на отрасъла да се разгърне в едно от най-сложните производства в страната.

“Това ще бъде бойна машина, способна да изпълнява всички онези задачи, които изпълняват намиращите се в редиците в момента Ту-160. В последствие ще бъде модернизиран във вариант Ту-160М2”, сподели източникът.

Ту-160М2 ще бъде “нов самолет в стар фюзелаж”, заяви заместник-министърът на военното ведомство Юрий Борисов.

Самолетът ще получи усъвършенствана система за задвижване и нова авионика, ще бъде оборудван с прецизни конвенционални оръжия и крилати ракети Х-55СМ, неговата бойна ефективност ще се увеличи почти двукратно.

Според създателите му подобрената версия на самолета ще може да се издига в стратосферата на височина до 18 хил. метра. Министерството на отбраната планира да купи 50 от модернизираните ракетоносци. / rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.