Новите руски мини “хващат” и хеликоптери

Новите руски мини "хващат" и хеликоптери
Тези страшилища могат да правят дупки в невероятно дебела танкова броня и дори да свалят вражески хеликоптери.

Как да обезвредим танк

Най-ефективните и широко използвани противотанкови мини в руската армия са ТМ-62М. Тази иновация от съветско време (важен период в развитието на мините) изглежда като безобиден метален диск – но външният вид често може да е измамен.

Всяка мина се залага индивидуално от сапьор, който изкопава яма и подготвя експлозивния механизъм. Как и кога мината се “изключва” също се определя в този момент: например тя може да се взриви веднага, щом веригите на танк я докоснат, или това да стане със закъснение.

Този тип мини са ефективни, ако трябва да обезвредите вражески бронирани превозни средства, тъй като 7,5-килограмовият им експлозив може да унищожава танкове като горещ нож – масло.

Магнитни бомби

Ефикасната модернизация на тази мина е ТМ-89, която може да се справи с дебелата танкова броня. Тя е с 4 кг по-тежка и може да пробие дупка в закалена стомана с дебелина 2 см (танковете от края на 1990-те са с броня около 1 см).

Основна характеристика на тези експлозиви е електромагнитният заряд, който реагира на настъпващото превозно средство, преди мината да “скочи” и да експлодира. Но това оръжие си има и недостатъци.

“Военните инженери трябва да бъдат много внимателни, когато инсталират тези мини, тъй като магнитите им са много чувствителни и реагират на всички метални обекти в непосредствена близост. Така че сапьорите не могат да носят бронирано облекло или оръжия по себе си, докато поставят тези мини”, сподели с Russia Beyond военният анализатор на ТАСС Виктор Литовкин.

Първите мини срещу хеликоптери

Друга интересна иновация беше представена в рамките на “МАКС-2017” в Подмосковието.

Новата мина е част от преносима система за противовъздушна отбрана, разработена за борба с хеликоптери, летящи на височина до 100 метра. Може да звучи като научна фантастика, но мините бяха изпитани по време на шоуто – и резултатите бяха видими. Те работят в група, разположени на няколко метра една от друга, и се задействат чрез акустична система, която разпознава звука на насрещните хеликоптери.

Всяка от тях е снабдена с 12 метални сачми, които със скорост на летене от 2 км/сек пробиват всичко по пътя си, когато се детонират.

“Минното поле се активира и деактивира от оператор във военната база. Така че, когато командирите са информирани за приятелски хеликоптери или други летателни апарати в “опасната зона”, операторът изключва мините дистанционно”, сподели оръжейният разработчик Владимир Ниязов. Той добави, че до 2019 г. тези мини ще влязат на въоръжение в руската армия. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !