Немско издание: Руските танкове остават по-маневрени и пробивни от обновения Abrams

Немско издание: Руските танкове остават по-маневрени и пробивни от обновения Abrams
Западни медии признаха, че руските танкове принуждават САЩ да модернизират Abrams.

В сравнение с “Армата” обаче ефективността на американската машина остава под въпрос.

Съдейки по публикация в немското издание Stern, цитирана от “Российская газета“, основният танк на САЩ остарява в съвременните условия.

Докато през 1980-те г. той се е смятал за новаторска машина и благодарение на големия брой подобрения той е успял да запази “добра форма” за известно време, то днес “американецът” изостава.

“През последните години мощният танк изостава от гледна точка на защитата от противотанкови ракети. Последното мащабно обновление на Abrams беше преди повече от 10 години”, отбелязва Stern.

В публикацията се посочва, че новата версия на танка е с по-добри възможности за водене на бой в градски условия. Тя е с допълнителна броня и възможност за стрелба от картечница дистанционно, тъй като опитът в Ирак е показал, че картечарят, който се подава от люка, моментално попада под огъня на вражеските снайперисти.

В статията се посочва и възможността да се използват нови боеприпаси и спомагателен двигател. Един от ключовите компоненти на модернизацията е новата система за активна защита. Има и усилена броня в челната част и купола в отговор на програмата за модернизация на руската армия.

“Това е най-тежко бронираният Abrams на всички времена”, пише изданието за версията M1A2C. Това обаче е и огромният недостатък на модернизирания танк, който заради теглото си не може да си съперничи с маневреността и пробивността на руската машина. Съмнения има и около други параметри.

В публикацията се отбелязва, че основните руски танкове в момента са модернизираните Т-72, Т-90 и Т-80. Изданието обръща внимание и на факта, че в последната версия на Т-90СМ се използва същото оръдие, с което е въоръжен и “Армата”.

То позволява да се увеличи огневата мощ на танка, без да се заема много място в кулата. “Може да се предположи, че руските Т-72 и Т-80 също ще бъдат снабдени с тях в големи мащаби”, се посочва в материала.

“Тъй като Русия обикновено произвежда по-леки и мобилни танкове, отколкото страните от НАТО, да се сравняват е трудно. Тежката броня на западните танкове се противопоставя на руските танкове, които са с по-голяма скорост, маневреност и надеждност.

А с новите възможности и без това изключително тежкият Abrams ще увеличи и теглото им”, пише немското издание. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.