Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев: Военното сътрудничество между България и Румъния е добре балансирано и се развива успешно

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев: Военното сътрудничество между България и Румъния е добре балансирано и се развива успешно

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещна днес, 2 октомври, с началника на Щаба на Сухопътните войски на Румъния генерал-майор Овидиу Уифалеану.

„Искам да отбележа, че военното сътрудничество между нашите страни е добре балансирано и се развива успешно“. Това заяви генерал Боцев в приветствието си към румънската делегация. Той посочи, че военновъздушните сили на двете държави си сътрудничат въз основа на подписаното Споразумение между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции по Air Policing и Техническото споразумение към него. Началникът на отбраната отбеляза провежданите от военноморските сили на България и Румъния съвместни водолазни тренировки и участие в учения.

„Най-видими са съвместните ни дейности в сферата на сухопътните войски – при това не само на двустранна основа, но и в регионален мащаб. България и Румъния дават своя принос към Бригада „Югоизточна Европа“. Партнираме си успешно при реализацията на ежегодните учения на Многонационалното интегрирано логистично подразделение за обща инженерна поддръжка за логистиката“, заяви началникът на отбраната. Той се спря и на взаимодействието между двете страни в рамките на Многонационалната бойна група на Европейския съюз и при изпълнението на нейните дежурства.

По оценка на генерал Боцев двустранното военно сътрудничество се разширява и в контекста на Плана за готовност за действие и инициативата за адаптирано предно присъствие. Двете страни активно взаимодействат относно реализирането на инициативата за повишаване интензивността на съвместната подготовка на въоръжените сили. В тази връзка началникът на отбраната посочи, че от българска страна е потвърдено участието в ученията „Sea Shield“, „Poseidon“ и „Cetatea“.

„Можем само да се гордеем с постигнатото във военното сътрудничество между нашите страни през последните три години. Твърдо решени сме да продължим съвместната си работа“, категоричен бе от своя страна началникът на Щаба на Сухопътните войски на Румъния.

„Искам да изтъкна заслугата на българските офицери в Многонационална дивизия Югоизток на НАТО, чиито впечатляващи умения допринасят за постигането на оперативна съвместимост“, заключи генерал-майор Овидиу Уифалеану.

По време на срещата бяха обсъдени етапите на афилиране на български формирования към многонационални структури на Алианса с водеща нация Румъния, като по този начин ще се постигне по-нататъшно повишаване на подготовката за постигане на оперативна съвместимост. Дискутирани бяха и предизвикателствата при реализиране адаптирането на Командната структура на НАТО.

Началникът на Щаба на Сухопътните войски на Румъния генерал-майор Овидиу Уифалеану е на тридневно официално посещение в нашата страна. По-рано днес той се срещна с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Двамата командири обсъдиха интензифицирането на съвместните българо-румънски тренировки и учения с участието на военни формирования от сухопътните войски през тази и следващите години. В рамките на визитата си в нашата страна генерал-майор Овидиу Уифалеану ще посети 61-ва механизирана бригада в Карлово.

Източник: https://www.mod.bg/

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.