Намерението на Виетнам да купи 12 руски изтребителя от пето поколение Су-57

Намерението на Виетнам да купи 12 руски изтребителя от пето поколение Су-57

Намерението на Виетнам да купи 12 руски изтребителя от пето поколение Су-57 накара експертите да разгледат военния потенциал на страните от Югоизточна Азия. Анализаторите смятат, че този ултрамодерен самолет ще превърне виетнамските ВВС в едни от най-силните в региона.

“Тъй като Виетнам няма системи за наблюдение и въздушен контрол (AWACS) като А-50, усъвършенстваните сензори на Су-57 ще осигурят безпрецедентно ниво на осведоменост за ситуацията. Оперативният обхват по далечина и височина на този самолет го правят отличен за небето над Китайско море, в което военното присъствие на Китай значително се е увеличило”, пише Military Watch.

Изтребителите Су-57, въоръжени с ракети с голям обсег (от 400 км) тип Р-37, биха могли да представляват сериозно предизвикателство за въздушното превъзходство.

Освен това широкият офанзивен потенциал на Су-57 му позволява да бъде въоръжен и с хиперзвукови балистични ракети тип Х-47М2 “Кинжал”. Тези нови ракети са много по-ефективни от остарелите виетнамски ракети “Скад”. Те летят с 10 пъти по-бързо от скоростта на звука, а високата маневреност и прецизността им ги правят „смъртоносна платформа за тактически нападения”. Освен това са практически недосегаеми за системите за противоракетна отбрана. Хиперзвуковите ракети могат да поразяват не само наземни цели, но и вражески кораби – като могат с един удар да ликвидират дори най-големите самолетоносачи.

Според експертите с купуването на руски Су-57 насърчава и Сингапур да замени остарелите си F-16 с новите американски “стелт” изтребители F-35A.

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.