Най-добрите крилати ракети в света, събрани в едно видео

Най-добрите крилати ракети в света, събрани в едно видео
Влогърът Дмитрий Завайлов направи видео класация с десетте най-добри крилати ракети на въоръжение в различни страни по света.

Авторът не посочва по какви критерии е класирал ракетите в своя Топ-10, затова определени позиции могат да предизвикат противоречия.

Следва да се допълни обаче, че не всички от снарядите са прилагани в реални бойни условия, което също затруднява съпоставянето.

Затова, очевидно, база за сравнение са обявените производствени характеристики – като целеви диапазон, маса на бойната част, скорост на движение и пр.

В класацията са представени общо 7 държави.

Шведската ракета RBS-15 Mk3 например заема 10-та позиция: тя се изстрелва само от кораби, обсегът ѝ е 200 км, скоростта – 0,8 Маха, с маса на бойната част – до 200 кг. Осмо място заема турската крилата ракета с голям обсег SOM.

Тя е проектирана за изстрелване от въздух, земя и вода – радиусът ѝ на поражение също е 200 км, но масата на бойната част е 230 кг, а скоростта на полета – 0,9 Маха.

В Топ-10 влизат и две американски ракети, френската Storm Shadow / SCALP Naval, китайската YingJi-18 (“Орел-18” по руската система), съвместната руско-индийска разработка BRAHMOS и три изцяло руски продукции – П-800 “Оникс”, 3М-54 “Калибър” и стратегическата крилата ракета Х-101.

Последните две изброени се използват активно от руските Въздушно-космически сили (ВКС) и Военноморския флот в борбата срещу терористите в Сирия, като доказват своята ефективност в боевете и по право си печелят първите две места в класацията. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.