Модернизираният “Спрут” влиза в руската армия догодина

Модернизираният "Спрут" влиза в руската армия догодина
Модернизираните самоходни артилерийски системи “Спрут-СДМ-1” се готвят за държавни изпитания, съобщи източник за “Интерфакс”.

“Държавните изпитания на модернизирания “Спрут” трябва да започнат в първото тримесечие на 2018 г. и да завършат до първото тримесечие на 2019 г.”, цитира агенцията.

По думите на източника предварителните изпитания на бойната машина са приключили в края на миналата година. “Като цяло всичко е положително”, твърди той.

“Спрут-СДМ-1” ще замени предишната модификация на самоходната система “Спрут-СД”. Експертите смятат, че по своите характеристики “Спрут-СДМ-1” няма чуждестранен аналог.

По огнева мощ той съответства на нивото на главния руски танк Т-90.

“Сега преминава етапът на подготовка за държавни изпитания, уточняват се тактико-техническите задачи. При положително преминаване на държавните изпитания ще бъде взето решение за производство на опитна партида”, съобщи събеседникът на агенцията.

Той поясни, че в рамките на изпитанията модернизираният “Спрут” ще премине през ходови и стрелкови тестове на земя и по вода.

“Ще бъде проведен и десант на машините със самолет Ил-76, тестване на превоз със самолети от военно-транспортната авиация”, сподели източникът.

По-рано от концерн “Тракторни заводи” (част от “Ростех”) заявиха, че към модернизирания “Спрут”, разработван за Въздушно-десантните войски, интерес могат да проявят и морската пехота и сухопътните войски на Руската федерация. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.