Ми-35M в Ирак: “Летящият танк” в борбата срещу тероризма

Ми-35M в Ирак: "Летящият танк" в борбата срещу тероризма
Хеликоптерът Ми-35М има голям успех във военните операции на иракските сили за сигурност, които се извършват на територията на страната.

В Twitter се появи снимка на Ми-35M, докато машината извършва огнева поддръжка на иракските сухопътни войски.
Иракските въздушни сили наричат този тип хеликоптери “летящи танкове”, още от времето на Саддам Хюсеин. Ирак стана една от първите страни, която се сдоби и с експортната версия на Ми-25. Тази машина се използва активно във войната със съседен Иран от 1870 г. насам.

Ми-25 се използва в акции за огнева поддръжка на сухопътните войски на страната, но и за битки с основния боен танк “Чифтен”, който в момента е на въоръжение в Иран. В историята на авиацията е записано едно необичайно събитие, в което Ми-25 побеждава изтребителя F-4 Phantom. “Летящият танк” успява да победи и 10 хеликоптера AH-1J Cobra.

След тежкото поражение във войната в Персийския залив, следва период на международни санкции срещу Ирак, които прекратяват всички канали за покупка на нова техника и поддръжка на старата. Това вреди на иракската армия, но най-вече на нейната авиация. Така, в създалата се трудна ситуация, САЩ и техните съюзници влизат в Багдат през 2003 г., без практически да срещнат никаква съпротива.

След падането на Саддам Хюсеин от власт, в Ирак се наблюдава голямо възраждане на армията, нейното модернизиране и, разбира се, подновяване на бизнес отношенията между Ирак и Русия. Иракският народ попълни редиците си от “летящи танкове” с общо 28 нови хеликоптера Ми-35M и планира да се сдобие с още от тези хеликоптери.

Въпреки че визуално не се различава много от предшественика си, Ми-35 е напълно нова машина с подобрени бойни характеристики.

В Ирак Ми-35M успява да покаже най-доброто от себе си. В допълнение към традиционната способност за оцеляване на тези машини, те демонстрират и способността си да се борят еднакво добре ден и нощ – хеликоптерът е оборудван с модерна обзорно-прицелна система за наблюдение.

Понастоящем Ми-35M е на въоръжение в около десетина държави, a в близко бъдеще броят на страните, чиито армии ще искат да придобият руския хеликоптер, ще се увеличи. / rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.