Министърът на отбраната на Гърция: Атина и Анкара са много близо до „фатален инцидент“

Министърът на отбраната на Гърция: Атина и Анкара са много близо до „фатален инцидент“


Министърът на отбраната на Гърция и лидер на младшия коалиционен партньор в гръцкото правителство „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос предупреди, че Гърция и Турция са много близо до „фатален инцидент“, в интервю пред френското издание „Liberation”, предава електронното издание на гръцкия вестник Protothema, цитирано от Фокус.

От изданието коментират, че позицията му противоречи на линията на гръцкото правителство, което се старае да понижи напрежението между двете страни, докато Каменос изглежда е възприел по-агресивна позиция. След неговите изявления от Букурещ в петък, когато е използвал драматичен тон, за да опише арестуваните от Турция двама гръцки войници като „заложници“ и да призове Румъния да помогне за освобождаването им, военният министър е заявил пред „Liberation”, че евентуален инцидент между Гърция и Турция в Егейско море може да доведе до въоръжен конфликт заради повишеното напрежение от честите нарушения на гръцкото въздушно пространство и морски граници.

„Много сме близо до фатален инцидент. Когато нашето въздушно пространство се нарушава, ние пращаме нашите самолети да изгонят турските от него“, е заявил Каменос, като е добавил, че „като цяло, Гърция е на милостта на отделен инцидент, който може за един момент да обхване бреговата охрана, военноморската флота и т.н. С нарушаването на териториалните води и въздушното пространство и на Гърция, и Европейското, Анкара също се опитва да упражнява натиск над Европа. Ние сме задължени да отбраняваме територията си, която е не само гръцка, но и европейска“, е посочил той.

Каменос е обяснил, че Гърция е поставена под огромно напрежение от Турция, като само за една година нарушенията на териториалните води са се увеличили с 450%, а на въздушното пространство с 48%. „Това е предизвикано от ситуацията в Сирия и конфликта с кюрдите. Турците са изправени пред много проблеми в Африн и се опитват да прехвърлят напрежение и в Гърция“, е заключил гръцкият военен министър.

Източник: segabg.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !