Малки, но смъртоносни: Най-малките руски артилерийски оръдия

Малки, но смъртоносни: Най-малките руски артилерийски оръдия
Тези машини са преминали през всички големи военни конфликти, започващи с Афганистан, и ще продължат да защитават страните, за които са създадени.

Русия планира да промени повечето си оръжейни системи, освен тези, създадени в края на Съветския съюз. Всяко едно от тези артилерийски оръжия е инсталирано или в самолет, или в кораб и появата на алтернатива на пазара на оръжие е неизвестна, поради тяхната абсолютна мощност и надеждност.

Ето и списък на най-жестоките “малки” артилерийски оръдия на страната.

Грязев-Шипунов ГШ-30-1

Това е 30 мм автоматично оръжие, инсталирано практически на всички руски модерни фронтови линии, независимо дали става въпрос за МиГ-29 от 4 поколение или дори най-новият високотехнологичен Су-57.

Единичната цев управлява системата със скорост от 1800 изстрела в минута. И са необходими само 3 до 5 изстрела от 30 мм ГШ-30 за елиминиране на вражески самолет или наземен брониран автомобил.

Но такава опустошителна огнева мощ има своята цена – животът на цевта е кратък и ограничен от 2 хил. изстрела. И ако се управлява от недобре обучен пилот, стрелящ без да спира, тогава цевта ще трябва да бъде заменена дори след 150 изстрела.

Ефективният обхват на оръжието срещу въздушни цели е ограничен до 800 м, което е повече от достатъчно в потенциална ситуация в реалния живот. А обхватът на стрелба срещу наземните цели е ограничен до 1800 метра.

ГШ-23

Това е двуцевно оръдие от 23 мм, разработено в средата на 1960-те години основно за стратегическата авиация и бойните хеликоптери.

Интересен факт е, че това творение се основава на немските технологии, разработени от Карл Гаст и неговата компания. Основният принцип на системата ГШ-23 е, че изстрелването от едната цев зарежда механизмите на другата. Така че, след като едната цев възпроизведе изстрел и се върне, втората зарежда нов изстрел и го изстрелва. Този принцип увеличава два пъти огневата мощ в сравнение с оръжието с една цев.

Тази немска оръжейна технологична система става много популярна в Съветския съюз поради своята надеждност и лесна поддръжка дори и в селските райони.

Независимо от това, двуцевният ГШ-23, който е зареден с 23 мм патрони, е предимно система за отбрана, тъй като всеки стратегически бомбардировач е защитен от въздушно крило и всяко свободно място е посветено на бомби и ракети.

Убиец със шест цеви

Мислите си, че двуцевните оръдия, изстрелващи по 3500 23 мм патрона на минута са мощни? Грешите. Същите руски инженери създадоха шестцевна версия, заредена с 30 мм патрони, специално за флота, за да прави на решето дебелите метални покрития на военните кораби на враговете.

Поради способността на оръжието да изстрелва до 5 хил. изстрела в минута, то е наречено “металният резач” от руските моряци.

Това оръдие пожъна такъв успех, че повечето от съвременните руски кораби – от малките военни до тежкия самолетоносач “Адмирал Кузнецов” – са оборудвани с него.

Но в съвременната война торпедата и ракетите се използват предимно срещу огромни метални военноморски зверове, така че артилерийската система, наречена AK-630, се е превърнала в оръжие за близки разстояния, използвано предимно срещу въздушни цели, целещи се в кораба от небето.

Оръжието е монтирано в затворена автоматична кула и е свързано с радара МР-123, телевизионната детекция и проследяването. Основната цел на системата е защитата срещу противотанкови ракети и други оръжия с прецизно насочване.

Въпреки това, тя може да бъде използвана и срещу самолети с неподвижно или ротационно крило, кораби и други малки плавателни съдове, крайбрежни цели и плаващи мини. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !