“Локхийд Мартин” прави свръхзвуково оръжие за САЩ

"Локхийд Мартин" прави свръхзвуково оръжие за САЩ


Министерството на отбраната на САЩ е сключило с компанията “Локхийд Мартин” договор за създаването на прототип на свръхзвукова крилата ракета, пише Defence News, цитиран от БГНЕС.
Става дума за разработването на ракета, която ще може да се използва от американските военновъздушни сили. Пентагонът е готов да отдели на компанията 928 милиона долара. Не се съобщава срокът за изпълнение на договора. Говорителката на военното ведомство Ан Стефанек обяви, че проектът е едната от двете мерки на Петагона за създаване на свръхзвуково оръжие.

Другата програма е съвместен проект на ВВС на САЩ и Управлението за перспективни изследователски проекти на Министерството на отбраната (DARPA), по който прототипът трябва да бъде разработен до 2023 година.

В началото на март президентът на Русия Владимир Путин представи нови видове руско оръжие, сред които ракетния комплекс “Сармат”, крилата ракета “Буревестник”, лазерно оръжие. Освен това президентът разказа за създаването на свръхзвуково оръжие – системата “Авангард”.

Източник:segabg.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *