Летящият руски “Терминатор” става неуязвим за вражески ракети

Летящият руски "Терминатор" става неуязвим за вражески ракети
Военнотранспортните хеликоптери Ми-8АМТШ-В “Терминатор” получават система за защита “Витебск”.

Както съобщиха от агенция “Интерфакс-АВН”, позовавайки се на източник в авиокомпанията, тези хеликоптери ще получат посочените по-горе системи до 2018 година.

Предполага се, че до есента работата по инсталирането на защитните системи ще бъде завършена във всички вертолети Ми-8АМТШ-В.

Миналата година министерството на отбраната на Русия получи отбранителната система “Витебск” за вертолетите Ми-8. Както се съобщава, тази версия на “Ветебск” защитава хеликоптера предимно от вражески ракети с инфрачервено насочване.

Благодарение на горепосочената система за защита, изстрелването на ракетата може да бъде засечено и полетът ѝ да бъде отклонен в радиус от няколкостотин километра. С тази система ракетата може да бъде подведена и насочена на друга посока.

Ми-8АМТШ е модерен многоцелеви военен транспортен хеликоптер. Използва се за превоз на хора и товари. Ми-8АМТШ може да бъде оборудван със същите оръжия като Ми-24, бронирана защитна система и може да бъде адаптиран за използване на специално оборудване за нощно виждане.

При проектирането на хеликоптер е отчетен опитът в центъра на въоръжените конфликти. Последната модификация на Ми-8АМТШ-В може да изпълнява транспортно-десантни задачи.

Хеликоптерът Ми-8АМТШ е разработен на базата на многоцелевия хеликоптер M8-AMT.

Максималната полетна маса на Ми-8АМТШ е 13 тона. Максималната му скорост е около 260 км/ч, а оперативният радиус е 610 км. Хеликоптерът може да поеме до 4 тона различни товари. Има място за 26 войници (десантна пехота) или 12 ранени на носилки, придружени от медицинско лице. Екипажът се състои от командир, втори пилот (който също управлява оръжията) и летателен техник (който управлява и картечниците).

Задвижващите агрегати са 2 турбокомпресора с двигател ТВ3-117ВМ с максимална мощност от 2100 к. с. Модернизираната версия на арктическия Ми-8АМТШ-ВА има по-нови и по-мощни двигатели Климов 2хВК-2500-03 с подобрена трансмисия, чиято максимална мощност е 2500 к. с.

Хеликоптерът има радарен дисплей, сателитна навигационна система, инфрачервено устройство и нощно оборудване за пилоти. rg.ru


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.