Летец-изпитател: Руският изтребител Су-57 ще управлява “ято” безпилотни летателни апарати

Летец-изпитател: Руският изтребител Су-57 ще управлява "ято" безпилотни летателни апарати
Летецът-изпитател и Герой на Русия Анатолий Квочур е уверен, че изтребителят Су-57 може да управлява “ято” безпилотни апарати.

Това той сподели по повод 107-годишнината на Въздушно-космическите сили на Русия, която ще се отбележи на 12 август.

В интервю за ТАСС той отбеляза, че “необходимо е да се разбере, че човек, който лети в някакъв самолет, ще управлява също и група безпилотни самолети. Всичко е важно – що за човек е той, какви са му механизмите за управление на групата, как ще се случи това”.

Героят на Русия се изказа и относно самолета от шесто поколение. Той е уверен, че е възможно да се направи и такъв безпилотен апарат.

“Само че как да се управлява всичко това? В юношеските си години четях фантастични романи, имаше някаква серия за навигатора Пиркс на Станислав Лем. И там също ставаше въпрос за това кой е по-ефективен: човекът или мощният, неразличим от човека робот”, каза Квочур.

Летецът е уверен, че роботите не могат изцяло да заместят човека. Според него именно човекът е най-висшето творение на природата.

“Но човек не може, например, да лети. За да лети, нужни са му приспособления. В това отношение той е несъвършен. Но това се допълва от интелекта и интуицията. А интуицията е свързана с душата”, споделя Анатолий Квочур.

А, за да изпълнява уверено бойните си задачи един пилот, нужни са му определени условия. Майсторлъкът му зависи от информационната поддръжка от екипажа. Колкото повече информация има пилотът, толкова по-ефективен е той в боя и в сигурността. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.