Лавров: Русия няма да позволи прехвърляне на С-300 в Украйна

Лавров: Русия няма да позволи прехвърляне на С-300 в Украйна
Русия няма да позволи прехвърляне на С-300 в Украйна, каза Лавров, цитиран от „Руска пролет“.

Съветските и руските системи за противоракетна отбрана по закон не могат да бъдат прехвърляни на трети страни, посочи пред „западните партньори“ руският външен министър Сергей Лавров.

Прехвърлянето на С-300 от други държави в Украйна ще бъде незаконно. Москва няма да допусне подобни действия, каза той.

„Прехвърлянето на съветски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-300 от други страни в Украйна е невъзможно и ще се счита за незаконно. Москва няма да допусне подобни действия“
В същото време стана известно, че украинската противовъздушна отбрана не е способна да порази изстрелваните ракети на руския ОТРК „Искандер“, тъй като тези сили не са претърпели задълбочена модернизация. За това пише NVL позовавайки се на Military Watch. / Поглед Инфо

Днес,руските сили нанесоха за пръв път удари по град Лвов, бивша столица на Полша, на километи от полско-украинската граница.

Унищожено е летището,където се доставяха голяма част от въоръжението,получавано от САЩ и другите страни от НАТО.

Всеки товар с оръжие за Украйна ще стане легитимна цел за Русия, каза Лавров.

„Поставихме много ясно да се разбере, че всеки товар, който ще влезе на територията на Украйна, за който смятаме, че превозва оръжие, ще стане легитимна цел“, подчерта министърът.

Ден преди това Социалистическата партия на България се противопостави на предаването на системи за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна. В същия ден британският вестник Financial Times съобщи, че шефът на Пентагона Лойд Остин по време на посещение в Словакия и България ще обсъди възможността за доставка на съветски системи С-300, съобщи „Руска пролет“.

На 17 март словашкият министър на отбраната Ярослав Наги обсъди с американския си колега ситуацията в Украйна и отбраната на източната граница. Освен това разговорът засегна доставката на военна помощ на Украйна от Словакия – съветските системи за противовъздушна отбрана.

Решение по този въпрос все още не е взето. САЩ и НАТО все още работят за разрешаването на този проблем.

На 16 март CNN, позовавайки се на източник от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, обяви, че САЩ ще изпратят съветски системи за противовъздушна отбрана в Украйна.

Освен това американската администрация обмисля възможността да снабди Киев с високоточни управляеми ракети Switchblades като част от военната помощ. Канада и Великобритания обявиха продължаване на доставките на оръжие за Украйна.

Йордан Халачев


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.