Лавров: Превръщането на Балканите във фронт срещу Русия ще има пагубни последици за Европа

Лавров: Превръщането на Балканите във фронт срещу Русия ще има пагубни последици за Европа
„Натрупаха се много „дразнители“. Американците водят открито неприятелска политика:

налагат санкции, отправят неоснователни обвинения срещу нас и предприемат други враждебни стъпки.

Всичко това създава отровна атмосфера и пречи на установяването на спокойна и професионална комуникация.“

Това казва руският външен министър Сергей Лавров в интервю за босненско-херцеговинския вестник „Oslobodenje“, цитирано от БГНЕС. Той определя ситуацията в руско-американските отношения като нездравословна.

„Както вече заяви руският президент Владимир Путин, Русия и САЩ – най-големите ядрени сили – носят специална отговорност за стратегическата сигурност на планетата.

Пълноценният диалог между Москва и Вашингтон обективно би послужил за гарантиране на глобалната стабилност и разрешаването на регионалните конфликти„, казва Лавров.

И предупреждава, че привличането на Киев в НАТО крие рискове, които могат да доведат до мащабен конфликт в Европа.

„Курсът на приличане на Киев в НАТО с перспективата за поява на ракетни системи в близост до нашите граници създава неприемливи заплахи за сигурността на Русия, провокирайки сериозни военни рискове за всички участващи страни, включително и широкомащабен конфликт в Европа„, каза той.

Лавров казва още, че превръщането на Балканите във фронт срещу Русия ще има пагубни последици за Европа. Затова Русия се надява, че администрацията на президента Джо Байдън има достатъчно политическа воля и разум, за да не превърне Балканите в още един фронт на антируска конфронтация.

На въпрос какъв е основният интерес на Русия на Балканите, Лавров отговоря, че това са мирът, сигурността и стабилността в региона и Москва няма скрит замисъл.

Според него митът за „зловредното влияние“ на Москва е изфабрикуван. Поставянето на балканските държави пред изкуствен избор „или ЕС, или Русия“ е контрапродуктивно и несправедливо.

То провокира формирането на нови разделителни линии в региона и възпрепятства сътрудничеството“, отбеляза Лавров.

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.