Кошмарът на терористите: най-страшните руски оръжия

Кошмарът на терористите: най-страшните руски оръжия
Руските оръжия всяват хаос в редиците на терористите в Сирия. От какво най-много се страхува врагът?

Русия изпробва множество малки и големи оръжия по време на боевете с “Ислямска държава” (ИД) в Близкия изток: от пушки до стратегически бомбардировачи. Припомняме най-опасните военни изобретения, с които разполага страната днес.

Крилата ракета “Калибър”

Способностите на тези нови крилати ракети бяха демонстрирани пред света за първи път през 2015 г. по време на руските операции срещу ИД в Сирия. Тогава Каспийската флотилия елиминира с ракети обекти на терористите на разстояние 1500 км.

Крилатите ракети “Калибър” летят близо до земята със свръхзвукова скорост. Това прави много трудно улавянето им от отбранителните системи на противниците, да не говорим за тези на терористите, които са оборудвани само с артилерия и преносими противовъздушни системи.

500-килограмовите бойни глави елиминират всичко в радиус от няколкостотин метра от експлозията. “Калибър” е едно от най-прецизните оръжия в света – ракетите са с обсег 2500 км, като точността им е до 30 метра.

Самолетоносачът “Адмирал Кузнецов”

Истинската тежка категория на армията на Русия и единственият самолетоносач на служба в Руския флот “Адмирал Кузнецов” може да превозва до 50 самолета. Това чудовище е използвано за първи път в своята 35-годишна история по време на операция в Сирия, където в края на 2016 г. прекара три месеца в борба с терористичните групи.

В момента крайцерът е в ремонт, за който Русия ще отдели 40 млрд. рубли ($708 млн.). Неговата остаряла съветска ракетна система “Гранит” ще бъде заменена с ракетни установки за новите крилати ракети “Калибър-НК”. “Адмирал Кузнецов” ще бъде снабден и с перспективните ракети “Циркон” – първите, които достигнаха хиперзвукова скорост по време на военните изпитания в Русия.

Модернизацията ще засегне и комплексът за излитане и кацане, за да се гарантира сигурността на пилотите на борда на самолетоносача. В състава на авиогрупата ще останат корабните изтребители МиГ-29К/КУБ и Су-33.

“Терминаторите” на руската армия

Тези бойни машини за подкрепа на танкове (БМПТ) също бяха използвани в битките срещу терористите в Сирия.

Те са натоварени с до 4 ракетни установки 9М120 “Атака”, две 30-милиметрови оръдия 2А42, управляеми противотанкови ракети и картечници, два гранатомета АГ-17Д и една 7,62-милиметрова картечница ПКТМ – доста солиден комплект за бронирана машина, създадена да подкрепя танкове Т-14 “Армата”.

Втората версия на бойната машина не разполага с толкова оръжия – тя може да сваля само една цел, вместо три, тъй като загуби автоматичните си установки АГС-17 – но пък е далеч по-евтина. Редица бронирани машини “Терминатор-2” ще бъдат доставени на армията през идните години, въпреки че финалната бройка няма да бъде уточнена, докато военното ведомство не обяви плана си за 2018-2025 година.

“Белият лебед”

Ту-160М2 е познат още като “Белия лебед” заради елегантните си крила, дългия бял фюзелаж и острия си клюн.

Днес това е най-големият стратегически бомбардировач на Русия, който може да лети с 40 тона бомби и ракети. Освен това може да носи и ядрени бойни глави.

Самолетът е способен да елиминира цели далеч извън обхвата на системите за противовъздушна отбрана благодарение на новите си високоточни крилати ракети “Х-101” и “Х-555”, които също бяха тествани в Сирия.

Въпреки това след 15 години ще бъде заменен от новия стратегически бомбардировач ПАК ДА. Според производителите той ще бъде в състояние да атакува враговете, без дори да напуска руското въздушно пространство. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.