Какви кораби ще заменят френските “Мистрали” в руските ВМС?

Какви кораби ще заменят френските "Мистрали" в руските ВМС?
След като Русия попадна под санкции заради присъединяването на Крим, армията на страната бе принудена да промени плановете си за своите бойни хеликоптери.

Руският флот се готви да посрещне новите бойни хеликоптери с морско базиране Ка-52К, но за тази цел първо трябва да бъдат набавени специални кораби, които да ги “приютят”.

Догодина руските военни производители ще започнат да строят вертолетоносачи, които да заменят прословутите френски “Мистрали”, направени първоначално за Москва, но продадени на Египет след присъединяването на Крим.

На практика има два кораба, които Москва би могла да ползва през следващото десетилетие – “Прибой” и “Лавина”. И двата имат положителни и отрицателни страни, така че руското военно министерство ще трябва да реши до края на 2017 г. кой от тях ще замени “Мистралите”.

Кои са конкурентите?

“Лавина” може да носи до 500 морски пехотинци и 50 бронирани машини.

“Корабът ще може да носи 16 морски машини – транспортния хеликоптер Ка-29, бойния хеликоптер Ка-52К и хеликоптера Ка-27 за борба с подводници”, каза пред Russia Beyond Вадим Козулин, преподавател в руската Военна академия.

“Прибой” е малко по-малък, но може да носи до шест хеликоптера на палубата си. Освен това в него се побират и 60 бронирани превозни средства и 500 морски пехотинци.

Нов боен хеликоптер

Бойните хеликоптери Ка-52К бяха изпробвани в Сирия като част от групата на самолетоносача “Адмирал Кузнецов”.

“Най-голямата разлика между Ка-52К и братовчеда му с наземно базиране е противокорозионната обвивка и бронята, както и сгъваемите лопатки на ротора, които позволяват машините да бъдат съхранявани в хангарите на корабите.

Освен това Ка-52К има и подобрена навигация и система за засичане на целите, така че може да работи ефективно и срещу военноморски мишени”, обясни Козулин.

Според него тези подобрения позволяват на вертолета да използва най-новите руски ракети Х-35 и Х-31.

В момента първата партида от тези бойни хеликоптери се строи в Русия за египетската армия. “Трябва да обсъдим спецификациите на хеликоптера и финансовите условия.

С други думи, предстои още работа преди подписването на договор”, каза Дмитрий Шугаев, началник на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.