Комисията по отбрана одобри проектите за нови самолети и бронирани машини

Комисията по отбрана одобри проектите за нови самолети и бронирани машини


Комисията по отбрана одобри проектите за нови самолети и бронирани машини
Нова методика ще определя критериите за избор на изтребителя за българските ВВС. Именно критериите за класиране по схемата на плащане станаха причина за скандала с проекта за придобиване на новия самолет в предишната процедура.

Това стана ясно от презентацията на командира на ВВС ген. Цанко Стойков пред парламентарната комисия по отбрана, която обсъжда проектите за модернизация на армията за нов многоцелеви изтребител и бойна машина за сухопътните войски, предаде bTV.

Проектът за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години като първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Ще търсим оферти за американски Ф-18 , Ф-16 от САЩ , Португалия и Израел, а „Юрофайтър” от Германия и Италия, ще искаме оферта и за френски „Рафал”, както и шведски „Грипен”, включително новопроизведени и употребявани.

Първите самолети трябва да бъдат доставени две години след сключването на договора, а доставката на втория транш самолети ще бъде през между петата и седмата година. В този период трябва постепенно да бъде свален от въоръжение и руският МиГ-29, с който в момента се охранява въздушното пространство на България.

Схемата за плащане не е задължително условие при класирането, но ако не се договорят и самолетите по втория транш на доставка трудно ще се стигне до конкурентна цена за тях, стана ясно от думите на ръководството на МО и щаба на ВВС.

От изказването на министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов стана ясно, че той предпочита новопроизведени самолети, но се прави запитване до Израел, защото там се освобождават няколко ескадрили Ф-16 , произведени в САЩ. Той обясни това в отговор на питане от опозицията защо се включват варианти за придобиване от държави извън НАТО.

Аргументът е, че Швеция е член на ЕС, а Израел предлага самолети произведени в държава от НАТО.

От БСП обявиха, че ще гласуват “въздържал се” в комисията по отбрана, защото родната индустрия нямала капацитет да участва в модернизацията на армията, обяви депутатът Таско Ерменков. ДПС пък подкрепят всички проекти, защото политиците са в дълг на армията заяви о.з.ген Симеон Симеонов от ДПС.

От ГЕРБ също защитават нуждата от модернизация стана ясно от изказването на зам.-председателя на НС от ГЕРБ Емил Христов.

Председателят на комисията по отбрана Константин Попов уточни, че очаква до края на юни проектите да влязат за одобрение в пленарната зала на народното събрание.

Източник: segabg.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.