Кой е пистолетът “Калашников”, който Червената армия така и не получава

Кой е пистолетът "Калашников", който Червената армия така и не получава
Оръжейните производители разкриха първия автоматичен пистолет, произведен от Михаил Калашников веднага след края на Втората световна война.

Това е един от потенциалните револвери за висшите офицери от Червената армия.

Подобно на пистолета АПС на Игор Стечкин (който побеждава Калашников на военните изитания), оръжието има дървен кобур и пълнител за 20 патрона 9х18 калибър.

Произведението на Калашников тежи 1,7 кг с дървения си кобур, който обаче може да се ползва и като подвижен статив за по-точна стрелба. Една от основните му характеристики е неговия спусък с единично действие и способността му да работи като полу- или напълно автоматичен пистолет с изключително висока скорост на стрелбата.

Поради натоварения график на Калашников около производството на АК-47 (който също е създаден в края на 1940-те), той не може да отдели достатъчно време, за да завърши всичко необходимо по разработката на друг шедьовър, който да бъде приет в армията и да служи поколения наред. И така производителят губи на военните изпитания от АПС-а на Игор Стечкин (също автоматичен пистолет с двайсет 9х18-мм патрона).

Днес съществуват само няколко автоматични пистолета “Калашников”. Можете да ги видите в гр Ижевск, където се намира оръжейната фабрика. А “Стечкин” е приет на въоръжение през 1951 г. в няколко вариации и служи 40 години – до края на войната в Афганистан. / rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *