Китайски медии: ако руските вертолетни ракети са по-бързи, защо се продават по-зле от американските?

Китайски медии: ако руските вертолетни ракети са по-бързи, защо се продават по-зле от американските?

Както е известно във военните кръгове, САЩ имат добри самолети и отлични ракети.

Но, колкото и да се старае Русия да пуска повече различни модели, на бойното поле въоръжението ѝ обикновено не се показва в най-добрата си светлина.

Удивително, но това влияе на продажбата на руското оръжие, която отдавна върви доста вяло, пише китайското издание Sina, цитирано от inosmi.ru.

Що се касае до инвестициите, Русия не изостава от САЩ. Oбщодостъпните технически характеристики на ракетите ѝ не са по-лоши, а в много отношения дори са по-добри от американските снаряди от същия тип.

Въпреки това в продължение на дълъг период от време Русия отстъпва на САЩ по обема на продажбите и отзивите на купувачите.

Ситуацията с представените през последните няколко години образци на въоръжение остава без промяна, отбелязват авторите, като обръщат внимание на основното въоръжение на американския ударен вертолет Apache и ракета AGM-114 Hellfire и руския ударен вертолет Ми-28 с ракета от клас “въздух-повърхност” “Вихрь”. (В оригинала става дума за ракета АТ-16 (по класификацията на НАТО) или “Вихрь” (по руската класификация), но всъщност Ми-28 е въоръжен с ракети “Атака” (по руската класификация) или АТ-9 (по класификацията на НАТО) – бел. ред.)

И двете ракети имат доста модификации. Hellfire е първата в света вертолетна ракета с полуреактивно лазерно насочване. Когато в средата на 1980-те години на въоръжение е приет вертолетът Apache, тези ракети са качени на него и на други хеликоптери с различно военно предназначение, включително на Bell AH-1 Cobra и многоцелевия вертолет UH-60 Black Hawk, превръщайки ги в най-масовите по производство противотанкови управляеми ракети от клас “въздух-земя” от ново поколение.

Максималният обсег на полета на ракетите на Hellfire е 8 км, като до момента съществуват две поколения от тях: първото е с полуреактивно лазерно насочване, а второто – с комбинирана система за насочване в милиметровия диапазон с инфрачервени датчици. Първото поколение се използва по-често.

Руската вертолетна противотанкова ракета също е налична в две поколения. Първото поколение е ракета “Вихрь” със система за лазерно насочване, която се отнася към същия тип като Hellfire. Неотдавна завършиха и изпитанията на система за насочване от милиметровия диапазон на ракетата от второ поколение. Според официалните данни на руското военно ведомство “Вихрь” притежава по-голям обсег на полета от американския си “колега”. Първата може да лети до 10 км, а втората – до 8 км, поясняват авторите. Руската ракета се движи по-бързо от американската, може да вдига до 620 м/сек, докато Hellfire ускорява до 391,7 м/сек. “Вихрь” достига цели на разстояние от 10 км за 28 сек, 8 км прелита за 23 сек, а 6 км – за 14 сек!

Русия неведнъж демонстрира ракетата си, но купувачите не станаха повече. Къде е проблемът? В крайна сметка е използвана лазерна система за насочване, чудят се авторите от Sina.

Причината е, че в руските ракети се използва остаряла технология за лазерно насочване. Такъв тип управление предвижда летателният апарат да насочва лазерния лъч към целта и ракетата винтообразно да се движи към нея. Главният плюс на технологията е в простотата и ниската цена на оборудването. Към недостатъците можем да причислим, че на въздушния носител му трябва много време, за да насочи лъч към целта, който противникът може лесно да открие и да осъществи контраудар с помощта на зенитно-ракетен комплекс или по друг начин, продължава статията.

Полуреактивното лазерно насочване на ракетите Hellfire също изисква насочване на лазерен лъч от въздушен носител или наземно оборудване. Американците са измислили скъпо решение на проблема: на ракетата са закрепили инерционна система за насочване, благодарение на която тя може да пролети известно разстояние по зададена траектория и дори да бъде пускана зад планински склонове и самостоятелно да преодолява неравностите на релефа. На финалния етап от полета носителят за няколко секунди включва лазерното насочване, като не дава на противника време за реакция.

Така при по-висока цена се подсигурява безопасността на летателния апарат, носещ дадената ракета, а за противника е по-трудно да се защити.

С времето американците са усъвършенствали технологиите си, монтирайки на Hellfire инфрачервена самонасочваща се глава от милиметровия диапазон, понижавайки риска от насочването и правейки пуска по-безшумен, с което се увеличава и поразяващата сила на ракетата, обобщават авторите. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.