Ка-52 “Катран”: руският “летящ танк”

Ка-52 "Катран": руският "летящ танк"


Ка-52 “Катран”: руският “летящ танк” с ракети за Египет
Още през първия ден на международния авиационен салон в Бурже, край Париж, Русия обяви, че е спечелила търг за доставка на морската версия на хеликоптерите от типа Ка-52 за Египет.
Машините ще бъдат за хеликоптероносачи от типа “Мистрал”, които под натиска на съюзниците от НАТО бившият президент на Франция Франсоа Оланд продаде на Египет вместо на Русия.
Днес най-важното е да се съгласува техническият облик на хеликоптера, който ще бъде на въоръжение в египетските ВМС. Това заяви по време на салона в Бурже ръководителят на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) Дмитрий Шугаев.

– Трябва да съгласуваме облика на машината и финансовите условия. Тоест необходимо е да свършим “търпелива и внимателна” работа преди подписването на договора – отбеляза той.
“Катран” е единственият хеликоптер в света, който може да носи “големи” противокорабни ракети, използвани от изтребителите на морската авиация.

“Той получи нашите най-нови противокорабни крилати ракети Х-35 и Х-31. По-просто казано това е “летящ танк” с крилати ракети”, каза пред “Руски дневник” военният анализатор на в. “Известия” Дмитрий Сафонов.
Този хеликоптер е предназначен за патрулиране, огнева поддръжка при десант по време на слизането на брега, а също и за решаване на задачи на противодесантната отбрана на предна линия и в тактическа дълбочина.
Първата война на “Катраните”
Бойното кръщение на Ка-52К е в Сирия по време на похода на групата самолетоносачи “Адмирал Кузнецов” във войната с “Ислямска държава”.

“Морският” хеликоптер, също като неговата сухопътна версия, за първи път е използван в реални бойни условия именно в Сирия.
Първите кадри от бойното приложение на “сухопътната” машина се появяват в мрежата на 3 април 2016 г., когато правителствената армия с подкрепата на руската авиация освобождава от бойците на ИД град Ел-Карятейн в провинция Хомс.
Източник: bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !