“Калашников” започна да доставя AK-12 на руската армия

"Калашников" започна да доставя AK-12 на руската армия


Доставки на автомата AK-12 са започнали от концерна “Калашников” като част от държавната поръчка – 2019 г. “На 20 декември концернът изпрати първата партида от АК-12 в размер на 2500 броя за руското Министерство на отбраната.

Това е първият клиент, който получи най-новите автомати”, се казва в изявление, публикувано на уебсайта “Калашников Медия” днес четвъртък.

За приемането на въоръжение на AK-12 от 5.45 mm и AK-15 калибър 7.62 mm от руското Министерство на отбраната заяви още в началото на 2018 година. Автоматът постепенно ще замени AK-74M. Оръжието е разработено като част от програмата “Ратник “като елемент от перспективния комплекс за оборудване на военнослужещите от руските въоръжени сили”, се казва в прессъобщението. Следните характеристики на AK-12 дадоха от “Калашников Медиа”: калибър – 5.45х39; дължина на оръжието в бойно положение – 880-940 mm; дължина със сгънат приклад – 690 mm; дължина на цевта – 415 mm; тегло с празен пълнител – 3,5 kg; темп на стрелбата – 700 изстрела/min; обем на пълнителя – 30 патрона. За “Ратник” бяха тествани новите AK-12, AK-15 (на концерн “Калашников”) и AEK-971 (на завод “Дегтярьов”). Министерството на отбраната на Русия преди време съобщи, че тези автомати са приети на въоръжение. В интервю за Интерфакс вицепремиерът Дмитрий Рогозин каза, че АК-12 ще стане армейски автомат, а АЕК-971 ще влезе на служба в специалните подразделения. “Автоматите са различни, но по-евтиният автомат ще бъде военен. Необходим е евтин и ефективен автомат.

В този смисъл има всички шансове това да бъде AK-12, но с всички необходими добавки: планка Picatinny, телескопичен приклад и най-важното – вътрешна структура, която позволява удобно положение при автоматична стрелба.” каза вицепремиерът Д. Рогозин. “С AK-12, военнослужещият в съответствие с неговите предпочитания, индивидуални особености на тялото, специфичните задачи, може да използва нощна, дневна, топловизионна оптика, лазерен далекомера,а който е левичар може да стреля и с лявата си ръка. Това е изключително важно от ергономична гледна точка. И всичко това е реализирано при AK-12 “, според Д. Рогозин. “АЕК-971 е по-сложен автомат, с повече функции, по-точен е и могат да се използват различни патрони.

Той ще е полезен, но не за обикновените армейски части, а за специалните сили – Националната гвардия и Граничната охрана”, завърши своя коментар заместник министър-председателят.

Източник: Интерфакс / pan.bg 

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.