Как руските подводници стигат до бреговете на Америка?

Как руските подводници стигат до бреговете на Америка?
От Северния флот за първи път разказаха за операцията, опънала нервите на командването на ВМС на САЩ.

През 2013 г. атомни подводници на Северния флот на Русия незабелязано стигнага района на Мексиканския залив и се разположиха на дистанция, достатъчна за ракетен удар над една от основните бази с американски подводници.

“На нашите подводници им беше поставена задача да заемат позиции в района на военноморските бази на Съединените американски щати. Задачата беше частично изпълнена. Съдовете останаха незабелязани, докато сами не се показаха в дадените райони, а след това скришно се върнаха в базата си”, разказа пред ТВ “Звезда” командирът на дивизията атомни подводници Сергей Старшинов.

В похода са участвали подводници по проект 971 “Щука Б”. Названията на корабите, по разбираеми причини, не се съобщават.

Те са построени в периода 1983 – 2001 г,. и се превръщат в основен клас многоцелеви атомни подводници в състава на руския флот, като заменят подводниците по проект 671РТМК “Щука”.

Съдовете по проект “Щука-Б” са въоръжени с торпедно-ракетни системи.

Торпедните установки 522-мм калибър могат да използват дълбоководни торпеда УГСТ, електрически самонасочващи се торпеда УСЭТ-80, крилати ракети С-10 “Гранат” с ядрени бойни глави и други торпеда. / bg.rbth.com

Как американски моряци се сблъскват с “Лудия Иван” под водата

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *