Как руските експерти коментират новините за скорошното приемане на въоръжение на Су-57

Как руските експерти коментират новините за скорошното приемане на въоръжение на Су-57
Руското министерство на отбраната скоро ще сключи първия си договор за доставка на 12 изтребителя от пето поколение Су-57.

Това сподели пред журналисти заместник министърът на отбраната Алексей Криворучко, цитиран от РИА “Новости”.

Зам.-министърът отбеляза, че авиационният завод в Комсомолск на Амур без забавяне изпълнява държавните поръчки, включително и по създаването на Су-57.

“Предприятието се справя прекрасно с работата”, каза Криворучко, като добави, че в момента продължават изпитанията на Су-57 с новите двигатели.

Изпитанията в Сирия

През февруари много медии съобщиха, че два нови Су-57 са пристигнали на руската авиобаза “Хмеймим” в Сирия. Министърът на отбраната Сергей Шойгу скоро след това потвърди информацията.

По негови думи Су-57 действително са прекарали 2 дни в Сирия и успешно са преминали програма от изпитания.

“Бяха два самолета. Съпроводени от самолети-лаборатории и самолети, които следят всички параметри и работата на оръжията”, каза Шойгу.

След това военният министър сподели, че по време на изпитанията Су-57 са провели и пускове на перспективни крилати ракети. Това е направено “за оценка на заявените възможности на разработваемата военна техника в бойна обстановка”, поясни Шойгу.

Бъдещето на бойната авиация

Заслужилият летец-изпитател и герой на Русия Магомед Толбоев разказа за уникалните възможности на новите изтребители. Той нарече Су-57 една от най-напредналите разработки на руското и световното авиопроизводство.

Толбоев изтъкна факта, че Су-57 притежава уникалната възможност да достига свръхзвукови скорости (1600км/ч) без форсаж. “Форсажният режим е съпътстван с огромни разходи на гориво, а Су-57 може да развива крайсерска скорост в обичаен режим. Това никой по света все още не е постигал – нито Франция, нито Англия, нито Rolls-Royce или Pratt & Whitney – никой”, подчерта Толбоев.

Той също така коментира материалите, публикувани в американското издание The National Interest, където се твърди, че Су-57 е основан на системи, разработени за Су-35, което, според американците, говори, че него “не го очаква особено светло бъдеще”.

По думите на Толбоев болшинството ноу-хау, отличаващи изтребителите от машините от поколение 4++ Су-35, не се разкриват от концерна-производител.

“Су-57 е бъдещето на руската бойна авиация. В него са реализирани най-напредналите технологии и това, което се демонстрира пред широката общественост, това е само повърхността, останалото знаем само ние – професионалистите, изпитателите, военното ръководство на страната. Тези ноу-хау са тайна и не е работа на медийните дилетанти да съдят за перспективите на тези машини”, каза Толбоев.

По мнението на експерта от списание “Арсенал Отечества” Дмитрий Дрозденко, подготовката за приемане на въоръжение на Су-57 е добър знак за руските ВКС.

“Те за първи път ще получат самолет от пето поколение и Русия ще стане втората страна в света, имаща на въоръжение такива самолети – с определена радиолокационна невидимост, възможност за крайсерски полет на свръхзвукови скорости и съвременни интегрирани оръжейни комплекси. Що се касае конкретно до Су-57, то тази машина по някои параметри няма аналог в света, даже в сравнение с американските изтребители от пето поколение. Това са реалната свръхманевреност на машината и възможностите на радиоелектронното оборудване – така наречената “умна” обшивка, в която е интегрирано голямо количество различни родове датчици, позволяващи на бордовите системи и пилота интегрирано да наблюдават картината около самолета. Въпросните свойства все още не са достъпни за американските самолети от пето поколение”, каза експертът в ефира на радио Sputnik.

Изтребител от пето поколение

Су-57 е руски многоцелеви изтребител от пето поколение, разработван от ОКБ “Сухой”.

Предназначен е за унищожение на всички видове въздушни цели в далечен и близък бой, поразяване на наземни и надводни цели с преодоляване на системите за ПВО, мониторинг на въздушното пространство на отдалечени райони и нарушение на управленските системи на противниковата авиация.

В конструкцията на изтребителя са използвани композитни материали на основата на пластмаса, подсилена с въглеродни влакна, значително намаляващи радиолокационната му видимост. Многофункционалната радиоелектронна система е способна не само да открива наземни и въздушни цели, но и да решава задачите по навигация, радиолокационно разузнаване и противодействие.

Су-57 притежава повишена мощност на двигателя, на бойния товар и на обсега на полета. Изтребителят е снабден със сдвоено 30-мм оръдие, а в основата на въоръжението му има две ракети за близък бой и осем със среден радиус на действие – разположени в две вътрешни отделения.

Първият полет на самолета се състоя в началото на 2010 г. в Комсомолск на Амур. Както тогава заяви шефът на Обединената авиостроителна корпорация Юрий Слюсар, първата серийна партида от 12 машини трябва да бъде доставена на ВКС до 2019 година. / rbth.com

Междувременно експертите от американското издание The National Interest оцениха шансовете на американския изтребител F-22 в битка с руския Су-57. Вижте до какви изводи стигнаха те!

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.