Как изглежда днес Завода за ядрени прибори в Плевен, в който някога работеха над 3 000 души?

Как изглежда днес Завода за ядрени прибори в Плевен, в който някога работеха над 3 000 души?
Отговорът на този въпрос може да откриете благодарение на плевенският фотограф-любител Любо Иванов, чието хоби е да снима изоставени сгради из цяла България.

Завод за ядрени прибори, снимка: Любо Иванов

Едно от местата, които е снимал е именно Завода за ядрени прибори. Той е създаден в южната част на Плевен в дотогавашния затвор през 1965 г. По-късно се превръща в научно-производствен комбинат и най-голямото предприятие в града.

Завод за ядрени прибори, снимка: Любо Иванов

Заводът изиграва своята роля при най-голямата ядрена катастрофа в света – аварията в Чернобилската АЕЦ на 26 април 1986г. След аварията СССР се обръща към производителите на ядрени прибори за помощ, тъй като нейният резерв не бил достатъчен за окомплектоването с такива средства за състав от около 12 000 души.

Завод за ядрени прибори, снимка: Любо Иванов

В този момент България е разполагала със средство, разработено и въведено в серийно производство от Завода за ядрени прибори в Плевен, под ръководството на инж. Христо Иванов.

 

То е известно на специалистите в тази област с името си – Рентгенометър-радиометър РР-51М.

Всички снимки може да видите в сайта на Любо Иванов lubuphotography.

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.