Как изглежда днес Завода за ядрени прибори в Плевен, в който някога работеха над 3 000 души?

Как изглежда днес Завода за ядрени прибори в Плевен, в който някога работеха над 3 000 души?
Отговорът на този въпрос може да откриете благодарение на плевенският фотограф-любител Любо Иванов, чието хоби е да снима изоставени сгради из цяла България.

Завод за ядрени прибори, снимка: Любо Иванов

Едно от местата, които е снимал е именно Завода за ядрени прибори. Той е създаден в южната част на Плевен в дотогавашния затвор през 1965 г. По-късно се превръща в научно-производствен комбинат и най-голямото предприятие в града.

Завод за ядрени прибори, снимка: Любо Иванов

Заводът изиграва своята роля при най-голямата ядрена катастрофа в света – аварията в Чернобилската АЕЦ на 26 април 1986г. След аварията СССР се обръща към производителите на ядрени прибори за помощ, тъй като нейният резерв не бил достатъчен за окомплектоването с такива средства за състав от около 12 000 души.

3 ВМРО
Завод за ядрени прибори, снимка: Любо Иванов

В този момент България е разполагала със средство, разработено и въведено в серийно производство от Завода за ядрени прибори в Плевен, под ръководството на инж. Христо Иванов.

 

То е известно на специалистите в тази област с името си – Рентгенометър-радиометър РР-51М.

Всички снимки може да видите в сайта на Любо Иванов lubuphotography.

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

Ангел Джамбазки


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.