Какво знаем за новото свръхсекретно оръжие на руските подводници?

Какво знаем за новото свръхсекретно оръжие на руските подводници?
Многоцелевите ядрени подводници „Ясень“ и „Борей“ ще бъдат снабдени с най-скоростните и далекобойни торпеда в света.

Те ще превърнат носителите си в истински подводни чудовища.

До началото на март Русия завърши изпитанията на „пилотните образци“ на бъдещите торпеда за атомните подводници „Ясень“ и „Борей“, заяви шефът на корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“ Борис Обносов.

Тези разработки се водят по програмата за превъоръжение на армията за срок до 2022 година. След две години трябва да бъдат приети на въоръжение, тъй като дотогава ще изтече гаранционният срок на експлоатация на оръжията от предишно поколение.

С какви торпеда са снабдени подводниците към момента

Сега руските подводници разполагат с торпеда от края на миналия век – „Шквал“.

Способни са да развиват немислима скорост за подводната техника – до 375 км в час. Например най-съвременният скоростен кораб се движи по вода при скорост не повече от 60 км в час.

Или иначе казано, никой не може да избяга от „Шквал“. Освен ако не го ликвидира с противоракета.

„Скоростните показатели на „Шквал“ изиграха лоша шега на торпедата. Фактически най-бързото подводно оръжие в света стана най-шумното и лесноразпознаваемо за акустичните системи на корабите и подводниците, благодарение на което моряците определят вражеските цели на дълбочина“, каза пред Russia Beyond професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

По негови думи инженерите са положили твърде много усилия, за да превърнат това торпедо в най-бързото подводно оръжие в света и са прекалили.

„В подводния бой най-ефективното оръжие е това, което не може да бъде определено от акустичните системи на вражеските подводници. Колкото по-тих и незабележим е пускът на ракетата и работата на двигателите ѝ за хидросистемите, толкова по-голям е шансът да порази врага“, добавя той.

Според професора пускът на „Шквал“ и отварянето на торпедните отделения разтърсват подводницата и се чуват в радиус от много километри. Затова трябва да бъдат заменени от по-ефективно и съвременно оръжие.

Какви торпеда ще получат подводниците

В замяна на „Шквал“ идва торпедният комплекс „Футляр“.

Торпеда УГСТ

Както заявиха разработчиците, новите подводни ракети са по-бързи и по-далекобойни, а най-важното – по-тихи.

Външно новото торпедо изглежда като седемметрова зелена тръба със сплескан „нос“ (като бомбардировача Су-34, известен като „Птицечовката“ заради „клюна“ си). При това в опашката на торпедото са разположени „плавници“ за маневриране под водата.

Една от главните отличителни черти на „Футляр“ спрямо предшествениците му е неговото „сърце“. А по-точно, аксиално-бутален двигател.

„Учените успяха значително да понижат шумовите показатели на торпедата благодарение на преработката на концепцията за задвижване на подводните торпеда и ходът на движение на буталата спрямо вала“, каза пред Russia Beyond капитан от трети ранг от запаса в руския ВМФ Дмитрий Литовкин.

От заявленията на военните е известно, че „Футляр“ може да поразява кораби и вражески подводници на разстояние от 60 км. При това торпедата ще се придвижват към целта през водата със скорост от 65 възела (или 120 км/ч).

„Обсегът на поразяване на „Футляр“ превъзхожда показателите на най-съвременните американски торпеда Mk48 mod. 7 Spiral“, добави той.

Както поясни експертът, „Футлярите“ ще са подходящи за подводниците по проект 955 тип „Борей“ и проект 885 тип „Ясень“. Всяка от тях е снабдена с торпедни отделения за 40 и 30 „ракети“ съответно. Следователно всяка подводница от ново поколение ще получи от 30 до 40 торпеда от клас „Футляр“. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.