Какви супер оръжия ще получи руската армия през 2018

Какви супер оръжия ще получи руската армия през 2018
През предстоящата година страната планира да похарчи $46 млрд. по своите военни и да получи редица високотехнологични оръжейни системи, включително самолети от пето поколение и дори първите машини на зенитно-ракетния комплекс С-500.

Икономическата криза имаше своето влияние върху разходите на руското министерство на отбраната и до 2025 г. страната ще може да похарчи само $300 млрд., вместо очакваните $900 млрд., за закупуване на бойни машини от ново поколение.

С тези средства ще бъдат придобити оръжейни системи от новата ера, като танкове T-14 “Армата”, Су-57 изтребители от пето поколение, РС-24 “Ярс”, както и ще бъдат направени инвестиции в разработването на нови видове оръжия – свръхзвукови ракети, автономни роботизирани системи и дори лазерни оръжия.

И през 2018 г. бюджетът за военни разходи ще позволи на Русия да увеличи процента на най-новите високотехнологични съоръжения и оръжейни системи в армията до 61% в сравнение с износените оръжия или онези от края на XX век.

Какво ще получат сухопътните войски

Основният фокус остава върху стратегическите ракетни системи, тъй като ядрените оръжия служат като основно възпиране на Русия от всеки потенциален конфликт.

РС-24

През 2018 г. Русия ще получи 11 междуконтинентални балистични ракетни комплекса РС-24 “Ярс”. Това са 50-тонни чудовища, въоръжени с ядрени бойни глави, с най-малко 3 независимо насочващи се летателни апарата с по 500 килотона всеки.

Освен това Русия планира да тества още 12 ракети “Ярс”, за да провери всички инженерни модификации, направени в навигационните системи на оръжието.

В същото време руските сухопътни войски ще получат около 3500 нови леки и тежки бронирани автомобила. Тази покупка включва танкове от ново поколение T-14 “Армата”.

Основната му версия използва 125 мм оръдие и е в състояние да прави до десет изстрела на минута, които могат да ударят цели на разстояние от седем километра. За сравнение, американският танк Abrams може да прави само три изстрела на минута и има обхват от само 4,6 километра.

Освен това всеки нов руски танк е оборудван със собствена радарна система, която му дава специфични предимства по отношение на контрола на прицелване и стрелба. В резултат на това T-14 може също да стреля по самолети и да прехваща вражески ракети.

И все пак, според военно-промишления източник на Russia Beyond (RB), закупуването на танкове T-14 е по-малко от очакваното. Той спомена, че броят на закупените за армията превозни средства е по-малък поради икономическата криза, но не може да разкрие точния брой танкове от ново поколение, които ще получи руската армия.

Какво ще получат военновъздушните сили

Военновъздушните сили ще получат шест модифицирани стратегически бомбардировача Ту-160 и Ту-95МС. Заедно с тях “руските крила” ще получат шест бомбардировача Су-34, до 30 изтребителя Су-30СМ, ще започнат военни изпитания на изтребителя МиГ-35 от поколение 4 ++ и ще подпишат първия договор за партида изтребители Су-57 от пето поколение (които ще се появят в армията през 2019 г.).

Ка-52

През следващата година ВВС ще получат общо 203 самолета и хеликоптера, включително Ка-52 “Алигатор” и бойни хеликоптери Ми-28.

Освен тях, авиокосмическите сили ще получат и четири дивизии от известните системи за противовъздушна отбрана “Панцир-С1” и десет дивизии от зенитно-ракетния комплекс С-400 “Триумф”. Междувременно някои от тези машини ще бъдат разположени на Кримския полуостров.

Според руските информационни агенции в началото на 2018 г. министерството на отбраната може също да подпише договор за закупуване на зенитно-ракетен комплекс С-500 “Прометей”. Трябва да се отбележи, че потенциалната покупка няма да включва машини, които в момента преминават промишлени тестове.

Въоръжена до зъби: Какви оръжия ще получи Русия след 7 години?

Според медиите премиерата на системата С-500 е планирана за 2020 година. / rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !




Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.