Какви са предимствата на руските хиперзвукови оръжия

Какви са предимствата на руските хиперзвукови оръжия
Хиперзвуковите оръжия, които Русия активно развива напоследък, имат цял набор от предимства пред други управляеми ракети и могат да задоволят настоящите изисквания за модернизиране на въоръжението.

Всяка от трите добре известни руски хиперзвукови ракети има свои собствени характеристики за различни бойни среди и режими, се казва в материал на китайското издание “Жэньминь жибао”, цитиран от “Российская газета”.

“Кинжал” се изстрелва от изтребител във въздуха, “Авангард” от наземни инсталации, а “Циркон” от кораби. Всички те гарантират висока точност на удара навсякъде по света.

“Кинжал” е ракета с твърдо гориво, тоест двигателят в активната фаза на полета работи само 15-20 секунди.

През това време ракетата достига максималната си скорост и след изключване на двигателя започва да се движи по параболична траектория директно към целта.

“Не може да се отрече, че при определени условия свръхзвуковите ракети могат да бъдат успешно прихващани”. Но дори и така “Кинжал” остава мощно оръжие”, цитира материала “ИноСМИ”.

“Авангард” е ракета с непредвидима траектория и междуконтинентален обхват. Максималната ѝ скорост в средата на полета може да достигне 27 Маха и дори да надвиши първата космическа скорост.

“Това може значително да намали времето за предупреждение за ракетно нападение и няма да позволи на американските системи за противоракетна отбрана THAAD, Patriot и GMD да прехванат ракетата”, отбелязват авторите.

Освен това “Авангард” е изработен от нови керамични и композитни материали с високо ниво на здравина и термоустойчивост, което ѝ позволява да поддържа стабилност в екстремни условия и гарантира полета на бойната глава в плазмена среда. Дори и с 50% шанс да бъде прихваната, тя ще нанесе невероятни щети.

Бързото развитие на руските хиперзвукови ракети оказва огромен натиск върху САЩ, където ускоряват изследванията и разработването на свързаните с тях оръжия.

За потенциална защита срещу хиперзвуково оръжие руската армия подобрява системата си за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Става дума по-специално за комплекса С-500, способен да атакува самолети и балистични ракети със среден и малък обсег, както и сателити и балистични ракети с голям обсег на действие.

В допълнение С-500 вече може да прехваща и хиперзвукови цели, което я прави система за противоракетна отбрана (ПВО) от напълно нов тип.

Отбранителната система се допълва от радиолокационната система за ранно предупреждение “Контейнер”.

Тя може да следва радианите на Земята и да сканира хоризонта, като същевременно проследява повече от пет хиляди въздушни цели, включително хиперзвукови ракети. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.