Какви роботи-сапьори Русия тества в Сирия

Какви роботи-сапьори Русия тества в Сирия
Руските роботи-снайперисти, които преминаха бойно кръщение по време на сирийската кампания, постъпват на въоръжение в инженерните войски на страната.

Изпитания преминаха три машини – “Уран-6”, “Скарабей” и “Сфера”.

В близките години ключова задача за инженерните войски ще стане модернизацията и оборудването на сапьорите с най-новата роботизирана техника, която по време на работата си в Сирия разминира над 6500 хектара и унищожи над 100 хил. взривоопасни обекта.

Роботът “Уран-6”

Военните потвърждават, че тези машини могат да оцелеят при взрив с 10 кг тротил и дори да продължат да изпълняват своите бойни задачи. За първи път бяха приложени при разминирането на Палмира през 2016 г., а след това и при освобождението на един най-големите градове в Сирия – Алепо.

Докато работи по местността, операторът на машината се намира на около 50 метра от нея, докато уредът ускорява до няколко километра в час – подобно на булдозер, преодолявайки минните полета. Същевременно “Уран-6” спокойно устоява на взривове от мини, снабдени с килограми експлозив.

Благодарение на верижното си задвижване той може да се катери по хълмове и стени с височина от един метър.

Малки разузнавачи

Наред с големите машини на комплекса “Уран”, в разминирането на жилищните райони и труднодостъпните места участваха и малките му събратя – комплексите “Сфера” и “Скарабей”.

“Технологиите вървят напред, а при създаването на новите машини на преден план стои човекът”, отбеляза в интервю за Russia Beyond бившият военен аналитик на в. “Известия” Дмитрий Литовкин. “По-рано в най-труднодостъпните райони, където не беше способна да влезе широкогабаритна техника, трябваше да се изпращат сапьори и кинолози. Но сега на въоръжение в армията се появиха малките сапьори-разузнавачи, които позволяват да се определи цялата картина на местността и да не се рискуват човешки животи”.

По думите на експерта те могат да се добират до най-тъмните и недостъпни райони – било то подземни тунели или пък кладенци.

Имената си роботите получиха според своя вид. Първият от тях – “Сфера”, на вид сходен с малкия си брат BB8 от “Междузвездни войни” – е малка топка с четири камери по оста, която се търкаля из помещението и предава на оператора картина в реално време.

При това малкият BB8 може да издържа на падане от 5 м височина върху камъни, чакъл или други твърди материали. И, благодарение на вградените си системи, веднага заема работната вертикална позиция и продължава да изпраща кадри към щаба.

“Скарабей” също е малък робот на колела с изцяло дистанционно управление. Операторите дори се шегуват, асоциирайки работата му с игра с детска количка с дистанционно. Същевременно, въпреки своите габарити, “Скарабей” работи в най-сложните и труднодостъпни места, а електрониката му позволява дори в сложни метеорологични условия да изпраща чиста картина и радиосигнали на дистанция от 250 метра. / bg.rbth.com

Не пропускай да видиш и кои са най-новите бойни роботи, създадени в Русия!

Бунтът на машините: най-новите бойни роботи, създадени в Русия


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.