Каква е военната мощ на Северна Корея

Каква е военната мощ на Северна Корея
След поредицата провокации на севернокорейския лидер Ким Чен Ун светът все по-усилено заговори за война. Какво може всъщност армията на Северна Корея?

Какво може всъщност армията на Северна Корея?

Известно е, че тя е една от най-големите в света. Тя разполага със 700 000 войници и почти 4,5 милиона резервисти. А това означава, че почти една пета от населението на страната служи в армията.

Всички мъже в комунистическата страна са задължени да преминат военно обучение. Съдейки по числеността, севернокорейската армия е два пъти по-голяма от южнокорейската.

Страната е притежател на безброй оръжейни системи. Според глобалния индекс на милитаризацията за 2017 г., Северна Корея притежава над 76 подводници, 5025 бойни танкове, както и 458 бойни самолета.

Всяка година Северна Корея демонстрира своята мощ с военен парад в столицата Пхенян. Военните паради се провеждат по традиция на юбилеи, които са важни за комунистическата страна или за династията Ким.

Тестът с балистична междуконтинентална ракета, извършен успешно от Северна Корея в началото на юли 2017-а, бе окачествен от американския външен министър Рекс Тилърсън като “ескалация на заплахата за САЩ, нейните съюзници и за целия свят”.

Ангел Джамбазки
3 ВМРО

Ракетата тип “Хвасон-14” е в състояние да порази “всяко кътче на света”, съобщи севернокорейската информационна агенция. Безспорно поведението на Северна Корея е заплаха за световния мир. Само Китай и Русия все още се числят към съюзниците на Северна Корея.

Режимът в Пхенян определя “империалистическите сили на САЩ” като враг номер едно, следвани от Япония и Южна Корея. Пхенян реагира особено чувствително на съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея.

Най-новите тестове с междуконтиненталната ракета, извършени от Пхенян, са огромна провокация за международната общност. Търпението на САЩ се изчерпва.

Китай и Русия пък искат на всяка цена да предотвратят нанасянето на превантивен първи удар срещу военни цели в Северна Корея. В същото време немското издание “Focus” пише, че севернокорейският лидер ще избяга в системи от тунели под земята, ако САЩ ударят Пхенян. Източник: blitz.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.