И Радев предупреди: Предоставим ли въоръжение на Украйна, сме въвлечени във войната

И Радев предупреди: Предоставим ли въоръжение на Украйна, сме въвлечени във войната
Трябва да бъдем солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, с каквото можем.

Но който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин за въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Стара Загора.

Така държавният глава отговори на въпрос за това дали България трябва да предостави въоръжение на Украйна.

„Нашата основна задача е да не допуснем българските граждани и наши стратегически обекти, като ядрената ни централа, да останат без адекватна противовъздушна охрана“, подчерта президентът.

Той припомни, че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях и това не бива да бъде допускано да се случва и у нас.

В отговор на въпрос за бъдещето на комплекса „Марица-Изток“, държавният глава посочи, че служебното правителство е заложило идеята той да се превърне в „енергийно сърце“ на България, където постепенно да се внедряват нови технологии, които да позволят екологично производство на енергия, но и запазване на работата на хората.

Президентът допълни, че предвиденият в Плана за възстановяване и устойчивост проект за изграждане на завод за батерии не е част от тази концепция. По думите му е необходима ясна оценка на риска и ползите от този проект.

Справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът, каза държавният глава по повод на ареста на бившия министър-председател Бойко Борисов.

Относно арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, президентът допълни, че не се меси в работата на правоохранителните органи, а дали е отвличане на вниманието „трябва да питате министър председателя“, лаконично отговори той.

Радев заяви, че след срещата на министъра на отбраната и на премиера със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин, Министерски съвет трябва да даде ясна информация.

„На първо място нашата основна задача е да не допуснем гражданите и стратегически обекти да останат без адекватни противовъздушна отбрана, виждате че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях падат. Не трябва да допускаме това да се случи тук.

На въпрос защо няма да се срещне с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, Радев каза:

„Той не е президент.“


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.