„Бялата смърт” – история на най-известния снайперист

„Бялата смърт” – история на най-известния снайперист
Нахлулите руснаци не били организирани, говорили на различни езици и не били свикнали с тежките финландски зими (зимата през 1939-40г. е била много студена, с температури до -40 градуса).

Финландската армия имала и по-добра стратегия, най-известната тактика се нарича „Мотти”. Тъй като руснаците смятали да превземат пътищата, финландците се скрили в заобикалящата ги пустиня. По този начин, позволили на нашествениците да преминат границата и ги атакували в гръб.

Участието на Симо Хаюха в Студената война било много необикновено. Взимал пушката си Мосин-Наган М 91, обличал се в бял камуфлаж и носил провизии само за 1 ден.

Симо Хаюха, Бялата смърт Криейки се в снега, той стрелял по онези руснаци, които влезели в „зоната на смъртта”. Хаюха използвал железен прицел вместо оптичен мерник, тъй като слънчевата светлина се отразявала и разкривала прикритието му.

Дори слагал сняг в устата си, за да не се вижда дъхът му. Може и да звучи като обикновен снайперист, това далеч не е така: за 100-те зимни дни, той убил повече от 500 души и си спечелил прозвището „Бялата смърт”.

Руснаците толкова се страхували от него, че наели огромен брой снайперисти и артилеристи, за да се отърват от него, но опитите им се оказали безрезултатни. На 6 март 1940г., Хаюха е прострелян в челюстта и изпада в 11-дневна кома.

Известният снайперист се събужда в деня, в който войната свършва. Симо Хаюха, Бялата смърт Наследство Симо Хаюха получава безброй награди и е повишен от ефрейтор до лейтенант – най-големият кариерен скок в историята на Финландия. Независимо от тежката травма, той доживява до дълбока старост и умира на 96 години.

Вижте още:

Лейди Смърт и Невидимият ужас: 3 съветски снайперистки

Зловещо! 775 потвърдени убийства само в една СНИМКА (ВИДЕО)

Василий Зайцев – една легенда с много въпросителни

 


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.