Ирландски изследовател бе удостоен с юбилеен медал „100 години Първа световна война“

Ирландски изследовател бе удостоен с юбилеен медал „100 години Първа световна война“

Ирландски изследовател
Министърът на отбраната награди с юбилеен медал „100 години Първа световна война“ ирландския изследовател на забравени исторически факти Пол Дохорти. Отличието бе връчено от директора на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов. В церемонията участваха председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекцията полковник от резерва Манол Тенчев и Вяра Петкова от дирекцията.

Акцент в изследванията на г-н Дохорти е участието на ирландците в състава на Британската армия в Първата световна война. В този смисъл той се интересува от военните паметници в нашия регион, колекционира снимки и други свидетелства на времето преди един век. Интересът му се породил след посещение на военното гробище в Пловдив, където има погребани войници и от други армии. Една част от въпросите му бяха свързани с предстоящото възстановяване на паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк пред НДК. Най-силно впечатление ми е направил военният паметник в Поликраище, каза той.

Ирландският изследовател получи покана да наблюдава военно-историческа реконструкция “Операция Деве Баир” край село Гюешево, която ще се проведе в събота. Той пое ангажимент да съдейства за установяване на сътрудничество с министерството на отбраната в Република Ирландия в сферата на военно-патриотичното възпитание.

Спирдон Спирдонов 

Източник: otbrana.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.