Изкуственият интелект плаши руснаци и американци

Изкуственият интелект плаши руснаци и американци
Американците и руснаците са обединени от страха от изкуствения интелект (ИИ): 48% от американските граждани и 36% от руските вярват, че ИИ ще контролира човечеството в бъдеще, сочи скорошно проучване.

Хората не вярват, че ще могат да се разбират с развит ИИ и се страхуват, че изкуственият ум ще ги измести. Според запитването на Международния хакерски маратон “Вижън Хак” (VisionHack) 2017, само 16% в Русия и 15% в САЩ смятат, че е възможно мирно съжителство.

“Изследването е един от първите опити да се анализират мненията на хората в Русия и Съединените щати по един от най-важните въпроси в съвременното развитие”, казва Олга Ускова, президент на “Когнитивни технологии” (Cognitive Technologies) и съорганизатор на хакерския маратон. “Като разработчици на ИИ системи, ние трябва да разберем отношението на широката общественост”.

Около 22 хил. руснаци и 57 хил. американци са участвали в проучването. Средната възраст на анкетираните в Русия е 27 години, а в САЩ – 29 години.

Въпреки общите мрачни възгледи, хората все още имат надежда, че може би роботите могат да подобрят екологичната ситуация, да предоставят на човечеството енергийни ресурси и храна: повече от 50% от анкетираните и от двете страни разчитат на машините по този въпрос.

Способността на ИИ да разреши военните конфликти, да създаде рая на Земята и да разреши проблемите на очакваната продължителност на живота и безсмъртието е под въпрос: само 4% от населението на Русия и 16% от американците вярват, че ИИ може да помогне за постигането на глобално щастие.

В същото време 59% от хората в Русия и 67% от тези в САЩ са сигурни, че ИИ може да засили социалното неравенство. Освен това 63% от руснаците и 85% от американците смятат, че развитието на ИИ ще доведе до увеличаване на безработицата.

“Вижън Хак” 2017 е международен студентски хакерски маратон за ИИ и компютърна визия, който се проведе в Москва на 11-13 септември. Той беше организиран от Националния университет за наука и технологии “MISiS” и компанията “Когнитивни технологии”, разработваща системи за безпилотни автомобили.

Екипи от водещи световни университети взеха участие в маратона, включително Масачузетския технологичен институт, университета в Кеймбридж, Хонконгския университет за наука и технологии, Политехническия университет в Каталуния и много други.

Основната тема на събитието беше компютърната визия в приложение към безпилотните автомобили.

Целта на участниците беше да създадат своя собствена интелигентна система за подпомагане на водача или ADAS (усъвършенствана система за подпомагане на водача). / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.