Анализ за избягване на Трета световна: при ракетните атаки срещу Сирия не са засегнати руски бази

Избягване на Трета световна: при ракетните атаки срещу Сирия не са засегнати руски базиС помощта на руските системи за противовъздушна отбрана Сирийската армия е успяла да свали над 70 вражески ракети м.г., след като коалицията на Съединените щати атакува арабската република. При атаките не е загинал нито един сирийски войник.

Между САЩ и Русия в Сирия няма пряк военен конфликт, Западът се е постарал да избегне руските военни бази там, заяви

 шефът на Комисията по защита на държавния суверенитет в Съвета на Федерацията Андрей Климов. По негови думи “американците и техните съюзници са направили всичко, за да не засегнат руските подразделения в Сирия”.

Климов добави, че САЩ и съюзниците им “действат (…) като престъпна банда, унищожаваща уликите си, включително по фалшификацията на химическата атака”, като напомни, че специалистите от ОЗХО скоро трябваше да пристигнат в Сирия.

В нощта срещу събота (14 април) президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е дал нареждане за нанасяне на ракетен удар по Сирия. В Дамаск има съобщения за експлозии, появи се и информация за разрушени сгради.

От Съединените щати обявиха, че целта на американската ракетна атака е изцяло свързана със сирийската програма за химическо оръжие. Пентагонът също така не изключва бъдещи ракетни удари срещу арабската република.

Посланикът на Сирия в Китай Имад Мустафа заяви, че Дамаск възнамерява да подаде молба до Съвета за сигурност на ООН с искане да предприеме мерки срещу неприкритата агресия на западните държави.

От ракетите са пострадали складове на сирийската армия в западната провинция Хомс, съобщи източник от сирийските отбранителни структури. Според очевидци в центъра на Дамаск също е имало експлозии, но в района на Абу Румиана, където са правителствените и президентски здания, няма такива, съобщи РИА “Новости”.

Освен това многобройни експлозии са регистрирани и в провинция Хама, съобщават местни жители.

Според информация от сирийския Генщаб при неотдавнашната атака на американската коалиция не е загинал нито един сирийски войник.

Според официалната информация от Генералния щаб на Русия западната коалиция е ударила Сирия със 103 ракети, включително и крилати Tomahawk. Сирийските системи за ПВО, съставени от стари съветски комплекси, са свалили 71 крилати ракети. / rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.