Зенитният оръдейно-ракетен комплекс “Тунгуска” всява страх сред американските вертолети

Зенитният оръдейно-ракетен комплекс "Тунгуска" всява страх сред американските вертолети
Модернизираният зенитен оръдейно-ракетен комплекс “Тунгуска” 2С6М1 ще продължи да всява страх в американските вертолети Apache и Cobra

Въвеждането на термовизионен прицел ще позволи на бойното превозно средство да има добра видимост по всяко време на денонощието и ефективно да придружава танкове и мотострелкови подразделения.

Системата, която се пази в тайна от момента на проектирането ѝ и за първи път се появява едва след войната в Персийския залив през 1991 г., за момента няма чуждестранни аналози.

Мнозина вярват, че появата на тази техника е голям напредък за ПВО, тъй като системата успешно съчетава ракетни и артилерийски оръжия в едно превозно средство. В това е уверен военният експерт и главен редактор на списание “Арсенал Отечества” полковник Виктор Мураховски.

“Тунгуска” беше отлично оценен в армията. Лично аз съм го виждал на живо в различни упражнения няколко пъти и по това време беше ненадминат комплекс за противовъздушна отбрана и непосредствена защита на армията в бойни условия”, допълва Мураховски.

“Тогава масово се появиха бойни вертолети във въоръжените армии на чуждите страни, преди всичко в САЩ. Въпросът за борбата с тях беше доста остър, но в съветската армия всъщност беше решен от приемането на 2C6 “, казва той.

“Тунгуска” може да действа и във фаза на отбрана, а също и в атака, непосредствено зад бойните линии на танковете и пехотните бойни превозни средства.

Ракетното въоръжение на комплекса позволява да се удари цел на разстояние до 10 км и на височина от 15 до 3500 метра. На по-близко разстояние – до 4 хил. м – “Тунгуска” напада мишените с две автоматични оръдия с калибър 30 мм, с честота на изстрела до 5 хил. изстрела в минута. Комплексът разполага с 8 ракети и 1 904 снаряди. / rg.ru


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.