За 5 години България ликвидира 400 бойни самолета и закри 9 авиобази сега ще купуваме самолети

За 5 години България ликвидира 400 бойни самолета и закри 9 авиобази сега ще купуваме самолети


След 1989 г. под диктовката на западните сили страни членки на НАТО България започва снемането от въоръжение на 400 бойни самолета, за да остане днес с 15, и затваря 9 авиобази. Днес трябва да създаваме отново военен потенциал, с който да гарантираме сигурността на държавата.

Това пише в анализ през 2014 г. Боян Аспарухов за Алфа телевизия.
„Тъй като България е член¬ка на НАТО, изграждането и развитието на Въоръжени¬те сили на Р. България се ос¬новава на няколко принципа, които се възприемат от по¬литиците и военните като базови. Първият е ИНТЕГРА¬ЦИЯ.
Има се предвид инте¬грацията на силите на НАТО и на ЕС. Или принципът на¬шите бойни формирования, цели, задачи и способности на въоръжените сили да са уед¬наквят с тези на НАТО. Това е превърнато във водещ принцип.
Според този водещ принцип ИНТЕГРАЦИЯТА, бой¬ните ни самолети, които са руски, трябва да се сменят със западни. Интеграцията на въоръжените ни сили не може да стане, докато имаме бойни изтребители МиГ 29 и МиГ 21. Те трябва да бъдат изведени от строя и под¬менени със западна техника. Така както бяха изведени от строя двете модификации МиГ 23 през 2003 г.

Те бяха изведени, за да се интегри¬раме, но не бяха подменени с нови, защото България няма пари за нови. За това пък сме членка на НАТО.
През 1998 г. бяха затворени 4 авиобази на територията на Бълга¬рия, за да се интегрираме в НАТО. В Габровница, Балчик, Узунджово и Щръклево. Две години по-късно е затворена и авиобазата в Стара Загора.
През 2001 г. затварят врати авиобазите в Добрич, Равнец и Чешнегирово. През 2003 г. е затворена и авиобазата в Доброславци.
9 авиобази са закрити у нас в рамките на 5 години,
за да може да се ин¬тегрираме с НАТО.
Според Стратегическата концеп¬ция за отбраната и сигур¬ността на страните членки на НАТО, приета в Лисабон, изграждането и развитие¬то на Въоръжените сили на Република България е създа¬ване на военен потенциал за гарантиране на сигурността на държавата.

България днес разполага с 15 изтребител Миг 29. От тях летят само 8. 14 щурмови са¬молета СУ – 25. От тях само три са в състояние да изле¬тят. 12 МиГ – 21, от които не всички летят; 3 транспорт¬ни самолета – Спартан. 12 вер¬толета Кугър, които нямат бойно оборудване и де факто са беззащитни като гълъбите на мира, както гласеше ше¬гата в тези среди. 6 бойни вертолета Ми – 24, от които нито един не лети, защото ги чака генерален ремонт. Авиа¬цията ни разполага и с няколко тренировъчни летателни ма¬шини. 6 американски хеликоп¬тера Бел. 10 учебно трениро¬въчни самолета L – 39, като не всички летят. И няколко тренировъчни самолета Пи¬латус. Общо Българските ВВС разполагат с не повече от 15 – 20 бойни самолета, чиято подмяна стои на дневен ред повече от 10 години.
Само за сравнение
през 80- те години Българските ВВС разполагат с:
224 МиГ – 21
90 – МиГ 23
4 МиГ – 25
22 МиГ – 29
23 СУ- 22
31 СУ – 25
или общо 400 бойни самолета.

Към тях трябва да добавим и 44 бойни хеликоптера Ми-24 и 18 Ми- 8.
Съгласно Конституцията на Р. България чл. 9 постано¬вява, че „въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимост¬та на страната и защитават нейната териториална ця¬лост“.
Сами може да преце¬ните как 400 бойни самолета преди 1989 г. са гарантирали сигурността и защитата на територията ни и как днес 15 бойни самолета я гарантират. Както и да го правят, факт е, че това е равносметката от реформата, модернизацията и трансформацията на авиа¬цията у нас.“
Анализаторът коментира още:
Западът призна руската техника, ние не
Дадохме половин милиард $ за 12 хеликоптера. Днес летят само 2 от тях
Пренебрегваме изгодната руска оферта и се набутваме със стара техника от Запад
Източник: RNS.bg

Сега ние трябва да купим за няколко милиарда самолети, които Българският народ да плаща!
А колко ще струва поддръжката им, колко ще струва обучението на пилоти за тях?

Министърът на отбраната не говори за това, че само на един американски обучаващ инструктор месечното му възнаграждение е 150 000 долара отделно разходите за хотели и храна!
Колко инструктора ще има у нас?
Колко са кандидатите за пилоти?
Засега са трима, а овакантените места са 18.
Колко милиона ще платим за да имаме нови пилоти на самолетите Ф-16?

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.