За скорости над 500 км/ч: започна разработката на вертолетен двигател ВК-2500М

За скорости над 500 км/ч: започна разработката на вертолетен двигател ВК-2500М

Руската обединена корпорация, специализирана в производството на двигатели (ОДК), се готви за разработката на мотори за хеликоптери от ново поколение, съобщиха представители на фирмата.

Започна разработката на перспективен вертолетен двигател ВК-2500М, чиито характеристики ще включват повишена мощност, снижена маса и модулна конструкция. Освен това се формира научно-технически потенциал за създаването на принципно нов перспективен вертолетен двигател, предназначен за бъдещата хеликоптерна техника, гласи съобщението на компанията.

От ОДК отбелязват още, че през 2017 г. е създадена и успешно тествана новата модификация на ВК-2500 – двигател ВК-2500ПС с подобрени характеристики и използване на съвременни руски цифрови електронни системи за управление и контрол.

ВК-2500 е по-нататъшна разработка на двигателя ТВ3-117, създаден в легендарния ленинградски завод “Климов”.

Преимуществата на новия мотор се състоят във високата му горивна икономичност, повишена мощност, прилагане на съвременни системи за автоматично управление. За организацията около производството на ВК-2500 в Русия е създадена широка производствена кооперация към предприятието ОДК.

На територията на АО “Климов” край Санкт Петербург завърши строежът на нов конструктурско-производствен комплекс за вертолетни двигатели.

С двигатели ВК-2500 са оборудвани хеликоптерите от сериите Ми-8/17, Ми-24/35 и Ка-50/52, както и гражданската версия Ка-32. Модифицираният двигател ВК-2500ПС е предназначен за Ми-28НМ – модернизираната версия на щурмовия Ми-28Н “Ночной охотник” (Нощен ловец).

Русия вече работи и по най-бързия боен хеликоптер в света, чийто прототип за момента достига 405 км/ч, но се стреми към далеч по-високи скорости! / rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !