Защо страните от НАТО ревниво си пазят съветското оръжие?

Защо страните от НАТО ревниво си пазят съветското оръжие?

Оръжие..

Изглежда редица страни от Източна Европа още не са готови да отделят по 2% от своя БВП за вноска в бюджета за обща отбрана.
Нещо повече – независимо от системните искания да “търсят под вола теле” по източните си граници, бившите съюзници на СССР не бързат да изпращат техниката с надпис “Произведено в СССР” за скрап. Над 350 отбранителни предприятия, работещи по стандартите от миналото, продължават да произвеждат боеприпаси, да ремонтират и модернизират “съветската отбрана”.

Според военни експерти отказът от руско оръжие може да погребе сериозен сегмент от военния отрасъл на бившите членки на Варшавския договор. “Източна Европа с всички сили се стреми да съхрани производството на съветска техника”, потвърждава и директорът на Центъра за стратегически изследвания Иван Коновалов. Той смята, че това се дължи не толкова на липсата на средства за превъоръжаване. Възползвайки се от нестабилната обстановка в света, източноевропейците търгуват с оръжие и в зони на конфликти. Търсенето на съветско оръжие остава високо. България, например, през последните години спечели доста от доставки на оръжие в Близкия изток, включително в Сирия. През последните две години приходите на машиностроителните ѝ заводи нараснаха с близо 200%, отбелязва авторът на статията.

3 ВМРО

Варшавският договор отиде в историята преди четвърт век, а танковият парк на Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и дори на бившите републики от Югославия остава окомплектован със съветски Т-55 и Т-72 или местни импровизации. Натовски машини има само в Полша. Още в началото на века Варшава получи от Германия над 230 “Леопарда”, отслужили времето си. Поляците си имат и собствена гордост – 232 танка PT-91 Twardy. Истина е, че експертите смятат, че тази машина е полска само условно. “Полша твърди, че произвежда свои танкове, но всички разбират какво представлява Twardy – съветски Т-72, който те по-рано произвеждаха по лиценз”, споделя Иван Коновалов пред РИА “Новости”.

Съветската техника доминира и в артилериите на източноевропейските армии. С най-големите съветски ракетни “калибри” може да се похвали България: в арсенала ѝ има няколко пускови установки за оперативно-тактически ракети “Точка”. На въоръжение в източноевропейските страни остават и стотици съветски БТР-и и бойни разузнавателни машини.

На въпроса кога Източна Европа окончателно ще се откаже от съветското оръжие, експертите се затрудняват да отговорят, поне за момента. Дори и бившите съюзници изведнъж да намерят пари, процесът по превъоръжаването ще отнеме години. Например, между подписването на договор и пускането на бойно дежурство на системи за ПВО обикновено минават 5-6 години.
Източник: bg.rbth.com

Ангел Джамбазки

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.