Защо бъдещето на МКС зависи от Доналд Тръмп?

Защо бъдещето на МКС зависи от Доналд Тръмп?
Все по-често от МКС постъпват данни за многобройни повреди, радиация, която разваля обшивката, болестотворни бактерии.

Преди около година страните-участнички в проекта подписаха споразумение за удължаване работата на станцията до 2024 г. Но ще изкара ли тя толкова време?

Учените не се съмняват, че МКС ще може да функционира дори и по-дълго. “За да излезе МКС от строя, трябва да се случи нещо извънредно”, казва Иван Моисеев, научен ръководител в Института по космическа политика.

“Болшинството от животоосигуряващите и други важни системи могат да бъдат управлявани ръчно – споделя Александър Хохлов, инженер-конструктор по космическо приборостроене в Централния научно-изследователски и опитно-конструкторски институт по робототехника и техническа кибернетика (ЦНИИ РТК). – Например веднъж в руския сектор изгоряха всички компютри. Екипажът просто дочака от земята да доставят новата техника”.

Управление в ръчен режим

Моисеев казва, че постоянните проблеми в космическата станция са нещо нормално. Например преди около година е имало срив в американски датчик, който невярно показвал повишено ниво на амоняк. Това наложило за 12 часа екипажът да се евакуира в руския сектор. Във външната система за терморегулация на американския модул регулярно са наблюдавани вече истински утечки на амоняк. Астронавтите излизали в космоса, ремонтирали и подменяли части.

Учените смятат, че дори и да излязат от строя един или два модула, това няма да предизвика спиране на работата на цялата станция.

“Модулната станция “Мир” е преживяла пожар, тогава обшивката ѝ се разтопи, а също така сблъсък с кораба “Прогрес”, който отработваше елементи по скачването и повреди един модул. Станцията пак продължаваше да си работи – казва Моисеев. – При необходимост, кораби могат да доставят необходимите резервни части от Земята”.

По думите на Хохлов всички страни-участнички в МКС са предвидили възможност за евакуация на космонавтите в случай на авария и тяхното завръщане на борда след известно време.

Космическата политика

Учените твърдят, че станцията се намира в много добро състояние. Възможно е дори работата ѝ да бъде удължена до 2028 г.

“Това зависи по-скоро от икономически и политически фактори, а не от технически – смята Моисеев. – Например от политиката на новия американски президент. Нито една страна не е в състояние да участва едновременно в две мащабни космически програми, на САЩ ще им се наложи да избират”.

НАСА има проекти за полет до Марс и неговия спътник Фобос, полет около Луната с кораба “Орион” и доставката там на част от астероид. Европейците, които първи заговориха за прекратяване на участието си в МКС, мечтаят за международна база на Луната.

Има ли перспективи?

“И за Русия, и за САЩ е изгодно удължаването на работата на станцията – убеден е Хохлов. – Това ще даде възможност всеки да доизгради своя сегмент и да проведе планираните експерименти”.

През 2017-2018 г. на МКС би трябвало да бъде изпратен многофункционален лабораторен модул (МЛМ), оборудван с европейския манипулатор “Ера” за монтаж на научна апаратура извън борда на станцията. Благодарение на МЛМ Русия ще придобие собствена космическа лаборатория, която преди това се намираше в жилищния модул.

САЩ създадоха новите четириместни кораби “Dragon V2” на компанията “SpaceX” и “CST-100 Starliner” на компанията “Boeing” специално за МКС. За изграждането им бяха хвърлени милиарди долари, които няма как да се изплатят, без да бъде удължена работата на станцията. Предвижда се в бъдеще такива кораби да се използват и за търговски превози.

Докога ще работи МКС?

Според думите на експертите заради износването на станцията, участниците в проекта МКС зависят един от друг: на един нещо му работи по-добре, на друг – друго. “Например на руснаците свръзката ни е по-лоша и ние често ползваме американската”, казва Хохлов.

Формално срокът на работа на станцията е ограничен от гаранционния срок на първия функционален товарен модул “Заря” и от служебния модул “Звезда”, конструирани от руските инженери за станцията “Мир-2”, в експлоатация още от 1998 г.


Loading...

През 2028 г. срокът на служба на тези модули ще бъде близък до пределния. Ако те бъдат признати за непригодни, ще се наложи цялата станция да бъде бракувана. Съветската станция “Мир”, МКС ще бъде потопена в Тихия океан, в зона, в която практически няма корабоплаване. В противен случай ще се наложи тя изкуствено да бъде поддържана в орбита, за да не падне на Земята.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.