Завръщането на “Овод”: Как се модернизира известната съветска корвета?

Завръщането на "Овод": Как се модернизира известната съветска корвета?

Според изданието “Армейский стандарт” в залива Петър Велики е започнал следващият етап от морските изпитания на малкия ракетен кораб (МРК) “Смерч”.

Това е един от модернизираните МРК “Овод”. Предполага се, че до края на тази година той ще постъпи на въоръжение в Тихоокеанския флот, предаде “Российская газета”.

Първоначално той е замислен като ракетен катер, но изискванията на главнокомандващия на Военноморския флот (ВМФ) на СССР Горшков към проекта са толкова високи, че просто не се вписват в дадената рамка. Разработчиците напразно се опитват да поберат в катера с водоизместимост 500 т шест противокорабни ракети “Малахит”, зенитно-ракетен комплекс “Оса-М”, радиолокационен комплекс “Титанит” и газотурбинна енергийна установка.

В резултат на това трябва да се увеличи водоизместимостта до 670 тона и да се измисли обозначението за катер-гигант “малък ракетен кораб” (МРК).

Така “Овод”, преди още да се е появил на бял свят, става основател на нов подклас кораби във ВМФ на СССР.

НАТО посреща новодошлия с цялото си уважение и го класифицира като корвета.

Според експерти по време на Студената война “Овод” притежава уникални бойни способности и няма равен на себе си.

Освен това той може да създаде сериозни проблеми на по-големите кораби, включително самолетоносачите. Корабът действа ефективно както като част от тактически групи, така и сам.

Единственото, с което не може да се похвали, са мореходните му качества. Бурите за кораба са изпълнени със силно люлеене, а огневата му мощ се “изпарява”.

И така, какъв ще бъде обновеният “Овод”?

На първо място ще го превъоръжат. Вместо “Малахит”, той ще получи комплекса “Уран” с противокорабни дозвукови ракети X-35У. Това означава, че МРК ще могат да поразяват цели на разстояние 300 км вместо предишните 150 км.

В допълнение новите ракети имат уникални самонасочващи се глави, които “държат” целта, дори ако са атакувани от системи за радиоелектронна борба.

Х-35У ще може да нанася удари по наземни обекти, което ще разшири бойните възможности на “Овод”.

Освен това боеприпасите на кораба ще се увеличат значително. Вместо шест ракети, той вече ще има шестнадесет в арсенала си. По отношение на мощност на залпа, той ще надмине дори корветите по проект 20380, а ще получи и съвременни средства за управление на огъня, улесняващи откриването на огън в движение.

“Овод” ще получи и по-мощни и икономични двигатели. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.