Ето какви нови ракети с малък и среден обсег ще се появяват скоро в Русия

Ето какви нови ракети с малък и среден обсег ще се появяват скоро в Русия

След оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) Русия възнамерява да премести своите морски и авиоракети на земята.

На 2 февруари президентът на Русия Владимир Путин обяви огледален отговор на оттеглянето на САЩ от договора за контрол на оръжията. В резултат на това през следващото десетилетие в Русия ще се появят наземни инсталации, които ще могат да удрят вражески бази на разстояние от 500 до 5500 км.

Какви ракети ще бъдат това?

Наземни “Калибри”

Първо, президентската заповед включва преместване на ракетите тип “Калибър” от море на суша. Те не само ще се интегрират в наземни оръжейни системи, но и ще се модернизират с хиперзвукови технологии, способни да заобиколят всички съществуващи системи за противоракетна отбрана.

“В момента крилатите ракети “Калибър” са “черешката на тортата” на руската оръжейна система. Всяка ракета има обхват от 300 до 2600 км. Нещо повече, вместо с балистична траектория надолу, “Калибър” преминава през ландшафта и терена директно над главите на хората”, заяви професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Друг важен фактор е съдържанието. Технологичният напредък през следващото десетилетие ще позволи на всяка ракетна бойна глава да изпълнява удари с почти ядрена експлозивна сила.

“Това ще бъде точно, силно маневрено оръжие без радиоактивно замърсяване на зоната на удар. Така че след удара наземните войски ще могат да оперират в района”, отбеляза той.

Според Козюлин руската армия обмисля да превърне ракетната система “Искандер-М” в носител на наземния “Калибър”. Понастоящем първата е разположена в Калининград на границата с Източна Европа, за да се противопостави на американския противоракетен щит в Полша. Арсеналът на тези системи сега ще бъде разширен с нови прецизни оръжия, способни да удрят цели чак до Средиземно море.

От небето до земята

Друг елемент от новия списък за “наземен капацитет” е най-новата хиперзвукова ракета “Кинжал” (Dagger) за прехващача МиГ-31. Военни източници твърдят, че в момента това е единствената въздушна ракета, която може да лети с 8 Маха.

По думите на генерал-полковник Сергей Суровикин, главнокомандващ на руските авиокосмически сили, версията на “Кинжал”, която се изстрелва от въздуха, може да поразява цели на разстояние повече от 2000 км, без да влиза в зоната на противовъздушната отбрана на врага.

“Пътувайки с няколко пъти скоростта на звука, ракетата избягва всички съществуващи  системи за въздушна и противоракетна отбрана”, се казва в изявление на Суровикин, което бе предоставено за Russia Beyond.

Освен това оръжието е снабдено с глава за самонасочване, което му позволява да поразява цели по всяко време на деня или нощта, в дъжд или гръмотевици.

Руската военна експертна общност вярва, че през следващото десетилетие тези ракети могат да бъдат превъплътени в наземни оръжия за защита на страната. Единствената пречка е цената – този тип състезания не са евтини.

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.