Ето защо руските Въздушно-космически сили унищожиха свой сателит за противоракетна отбрана

Въздушно-космическите сили на Руската федерация по план изведоха космическия кораб “Космос-2430” от състава на системата “Око” за ранно предупреждение за ракетни нападения. Сателитът беше изгорен в горните слоеве на атмосферата над Атлантическия океан, а падането му беше видимо от Нова Зеландия.

Новината за обекта в небето над Нова Зеландия се появи в местните медии още на 5 януари. Очевидци предположиха, че това е метеорит или космически кораб. Но експертите по-късно уточниха, че са видели падането на спътник с неизвестен произход.

Падането привлече вниманието и на любителската станция SatTrackCam, която следи космическите кораби от територията на Холандия. Анализаторите отбелязаха, че кадрите от падащия обект са излъчени по канал Fox News по време на мач по крикет между отборите на Шри Ланка и Нова Зеландия. Според SatTrackCam забелязаните обекти са фрагменти от апарата “Космос-2430”.

Embedded video

The ACC@TheACCnz

There is a meteorite over Bay Oval…

93 people are talking about this

“Дежурните сили на Космическите войски на ВКС са контролирали навлизането на устройството в орбита във всички части на неговата траектория”, гласи съобщение на министерството на отбраната, цитирано от ТАСС. От ведомството подчертават още, че сателитът е изведен от орбиталната група още през 2012 година.

“Космос-2430” е най-новият от серията съветски сателити от система “Око”, предназначен за ранно откриване на балистични ракети, изстреляни от Съединените щати. За целите си устройството е оборудвано с инфрачервен телескоп с огледало с диаметър от един метър. “Космос” е захранван от слънчеви панели, а продължителността му на живот е 5 години.

Сателитът, който беше унищожен през януари тази година, е изстрелян преди 12 години и е изпълнил срока си на годност. Сега устройствата от система “Око” са заменени от ново поколение спътници на Обединената космическа система. Ранното откриване на балистични ракети е само една от задачите ѝ.


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.