Експерт обясни защо не се е задействала системата “свой-чужд” и сирийската ПВО е свалила Ил-20

Експерт обясни защо не се е задействала системата "свой-чужд" и сирийската ПВО е свалила Ил-20

Системата “свой-чужд”
Един от водещите руски експерти по противовъздушна отбрана (ПВО) генерал-лейтенант Айтеч Бижев обясни защо най-вероятно не е могла да се задейства системата “свой-чужд” на руския Ил-20, свален над Средиземно море от сирийската ПВО. Основната версия, според експерта, цитиран от световните агенции, е близостта на израелските изтребители.
“Ако самолетите от ВВС Израел са извършвали опасни маневри около нашия Ил-20, то израелските изтребители са отговаряли на сигнала “аз съм чужд”.

И средствата на ПВО, запитвайки самолетите, които са се намирали в района на нашия самолет, естествено са получавали сигнала “чужд”, обяснява експертът и добавя, че “средствата на ПВО на Сирия това е нарушение на границата и им дава право да открият огън”.

Бижев също така съобщава, че “технически зенитно-ракетните комплекси са направени така, че главата за самонасочване на ракетата улавя по-силния сигнал”. “Ил-20 има отразяваща повърхност много по-голяма, отколкото изтребител. Естественно, ракетата ще улови по-силния сигнал и ще се насочи по него”, отбелязва военният експерт.
Източник: blitz.bg

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.