Експерти от САЩ: Руската артилерия превъзхожда американската

Експерти от САЩ: Руската артилерия превъзхожда американската
Експерти от стратегическия изследователски център RAND Corporation заключиха, че полевата артилерия на американската армия отстъпва на руската по въоръжение.

Причината за превъзходството на руската артилерия е в това, че Пентагонът изостава, съсредоточавайки се върху авиацията, считат специалистите, цитирани от “Российская газета”.

Според американското издание National Interest, позоваващо се на данни от изследвания, полевата артилерия на САЩ отсъпва на руската както по качество на въоръжението, така и по ниво на подготовка на артилеристите.

От началото на XXI в. американската армия се концентрира над борбата с бунтовници, по-конкретно тези в Ирак и Афганистан, където огневата поддръжка се осъществява основно от самолети и вертолети, поради което артилерията на въоръжените сили (ВС) на САЩ е “атрофирала”.

От изданието подчертват, че Русия е въоръжена с мощни гаубици, реактивни системи за залпов огън и балистични ракети.

“Боговете на войната”, както се наричат ​​артилеристите, водят началото си от 19 ноември 1942 г., когато първите залпове на съветската “Катюша” и тежките оръдия на Червената армия край Сталинград шокират нацистите.

Днес въоръжението на руските ракетни войски и артилерия е едно от най-съвременните, като имат не само многокалибрени реактивни системи за залпов огън (РСЗО), самоходни и буксирни оръдия, минохвъргачки и самоходни установки, но и високотехнологични оперативно-тактически, брегови, противотанкови ракетни комплекси, както и високоточни управляеми снаряди “Краснопол”. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.