До кривата круша ли стигна групата за избор на изтребител за българските ВВС?

До кривата круша ли стигна групата за избор на изтребител за българските ВВС?


България не може да си позволи супер модерни изтребители като Турция
Остават около пет дни до крайния срок, в който работната група от експерти, назначена от военния министър Красимир Каракачанов , трябва да предостави протокол от своята работа на политико-военната група. Тя пък ще бъде назначена от премиера Борисов и точно от нейното решение в голяма степен ще зависи какъв ще е новият изтребител на България.
По наша информация в експертната група влизат пилоти и специалисти от ВВС. Не е трудно за прогнозиране, че те може да повторят решението от 2017 г., по време на служебното правителство, когато бе дадено предимство на шведския изтребител.
Голямото решение ще е на политико-военната група. Тя и затова се нарича така, защото в нея ще влязат не само военни, но и политици с ясно определени политически и геополитически виждания. И при всички случаи за политическото решение ще са отговорни Каркачанов и Борисов.

Военните от експертната група са наясно по каква методика ще работят и как ще определят коя е най-добрата оферта за изтребител. Но никой не дава информация докъде са стигнали. В групата има пилоти, които симпатизират на президента Радев. Има и пилоти, които подкрепят шефа на комисията по отбрана ген. Константин Попов.

Още е мъгливо около състава на политико-военната група. Най-вероятно в нея ще влизат зам.-министри от различни ведомства, но може да бъдат привлечени и политици от извънпарламентарни партии за демокрация. Мъгливо е и около това как хората от тази група ще водят преговориге за подобряване на офертите с различните кандидати.

Знае се само, че протоколите от работата на двете групи, ще бъдат засекретени и няма да бъдат публикувани публично, поради наличието на класифицирана информация в тях. Единствено, когато се сключва междуправителствения договор, при ратификацията в Народното събрание щяло да има яснота за финалните параметри по проекта.

Засега със сигурност е ясно само едно – тези 1,5 млрд. лв., които трябва да бъдат изхарчени за изтребители, са пари от джоба на българския данакоплатец.

Калин Джумайски
Източник: frognews.bg

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.