Допотопна технология командва ядрения арсенал на САЩ

Допотопна технология командва ядрения арсенал на САЩ


Същевременно през 2015-а американското правителство е похарчило около 80 милиарда долара за информационни технологии, сочи доклад
Мини-компютър отпреди почти половин век все още се ползва като част от автоматизираната система за управление на стратегическите войски, на която разчита военното министерство на САЩ, става ясно от доклад на инспектори, достъпен за обществено ползване, пише technews.bg.

Базовата конфигурация на IBM Series/1, пуснат през 1972 г., има 16KB памет и устройство с 8-инчови дискети за въвеждане на данни. Системата се използва от Пентагона за управление на ядрени бомбардировачи, междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави и самолети за зареждане с гориво, съгласно доклада, представен от инспекторите в Сметната палата на САЩ.

Миналата година правителството на САЩ похарчи около 80 милиарда долара за информационни технологии, сочи докладът. Около $61 млрд. (76%) отидоха за обслужване на инфраструктурата, а останалите (24%) – за развитие и модернизация. Най-много за обслужване харчи Министерство на здравеопазването – на него се падат $4,4 млрд. Но и Министерство на отбраната влиза в първата петица по разходи за обслужване на ИТ системите със своя бюджет в размер на $1,1 млрд.

В последните седем години разходите за обслужване на ведомствата нарастват, докато тези за развитие и модернизация намаляват. Данните сочат, че за период от шест години правителството на САЩ е намалило със $7,3 млрд. разходите за развитие на своите ИТ.

Според представители на Сметната палата, ръстът на разходите за обслужване на инфраструктурата е обусловен от необходимостта да се поддържат остарелите системи. Някои агенции използват системи с компоненти, разработени преди 50 години, като се посочва в частност компютърът IBM Series/1 в Пентагона. Странно също така е, че Министерство на финансите на САЩ ползва асемблер за писане на програми, а това е машинно-ориентиран език на ниско ниво отпреди 60 години, коментират експерти. Технологии с 50-годишна давност използва и Министерство по въпросите на ветераните, докато в правосъдното министерство и админстрацията за социално осигуряване работят 30-годишни системи.

Източник: inews.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.