Днес 01.10. празнуват Зенитно-ракетните войски, стават на 58 години

Днес 01.10. празнуват Зенитно-ракетните войски, стават на 58 години


През тези почти шест десетилетия нашият род войски измина дълъг и трънлив път. На развитие и утвърждаване, на структурни реформи и модернизация. И устоя! Това се посочва в поздравление на полковник Емил Димитров, командир на Първа зенитно-ракетна бригада.
***
Поздравление на командира на Първа зенитно-ракетна база

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ, ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ!
СКЪПИ ВЕТЕРАНИ!
За мен е гордост и чест да Ви поздравя с 58-ата годишнина от създаването Зенитно-ракетни войски и с празника на Първа зенитно-ракетна база!

И това не е просто дежурно приветствие… Изразявам огромното си уважение и признателност към всички колеги, градили и съграждащи модерната противовъздушна отбраната на България!
Защото през тези почти шест десетилетия нашият род войски измина дълъг и трънлив път. На развитие и утвърждаване, на структурни реформи и модернизация. И устоя!

Въпреки икономическите трудности и политическите трусове. Независимо от лишенията, ограниченията и огорченията. Заради Вашата всеотдайност и изключителен професионализъм!
Преминалите през редиците на ЗРВ винаги сме били едно здраво семейство! Нашето колективно оръжие ни сплотява и учи да разчитаме един на друг, да зависим от другаря до себе си, да му се доверяваме. Това винаги е била тайната на нашите сполуки и устойчивост.

3 ВМРО

В съвременната геополитическа динамика качествата, с които воините от ЗРВ преодоляват несгодите и жънат победи по полигоните и в ученията, стават още по-ценни! Те са нужни, за да продължим да бъдем надежден гарант на въздушния суверенитет на Република България.
С огромен респект заявявам, че вярвам във Вашите възможности!
Убеден съм, че докато сме единни, мисията ни да опазваме българското небе чисто ще е обречена на успех.
Благодаря за достойната служба!
И нека здравето и силите винаги да са с Вас!
Честит празник!
Полковник Емил Димитров,

Командир на Първа зенитно-ракетна база
***
Най-младият и високотехнологичен род войска от състава на Военновъздушните сили е създаден през 1960 г. С министерски Указ №41 от 16 юни с. г. от 72-ри зенитно-артилерийскиполк на 1-ва дивизия за ПВО е сформиран първият зенитно-ракетен дивизион у нас, дислоциран в района на село Тополница. Малко по-късно – на 1 октомври – негов боен разчет извършва дебютна успешна стрелба със зенитна управляема ракета на полигон в Казахстан. Датата е приета за рождена на българските Зенитно-ракетни войски!
Източник: www.otbrana.com

Ангел Джамбазки

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.