Да снимаш филм в Космоса: RT пусна първите 360° орбитални кадри

Да снимаш филм в Космоса: RT пусна първите 360° орбитални кадри
Телевизионният канал RT и Руската космическата агенция „Роскосмос“ създадоха специална камера, с която заснеха уникални кадри от Космоса.

Филмът Spacewalk 360 („Космическа разходка 360“) е с продължителност едва 3,5 минути, но е изцяло нов по рода си. Той улавя космонавтите в голямата бездна, които ръчно пускат сателити. За първи път руски астронавти са уловени с помощта на 360-градусова технология, а кадрите, заснети по проекта на RT (Russia Beyond е част от медийната група), бяха излъчени на 3 октомври.

Зрителите могат да видят Земята от борда на Международната космическа станция, както и членовете на екипажа – Сергей Рязански и Фьодор Юрчихин, които заснеха видеото.

Най-добрият начин да гледате уникалния клип е с помощта на очила за виртуална реалност (VR). Видеото е достъпно и онлайн като част от колекцията с 360° видеа на RT. VR версията в момента е изложена в Мемориалния музей на космонавтиката в Москва.

Spacewalk360 на RT е достъпен благодарение на сътрудничеството между спонсорираната от държавата мрежа и „Роскосмос“ – руската правителствена агенция за изследване на космическото пространство.

Орбитална камера

За да заснеме кадрите, RT трябваше да създаде нова камера, способна да оцелее в екстремни условия и бързи температурни промени, каквито се случват в Космоса.

Подобреното устройство също така трябваше да е лесно за управление, тъй като движенията на космонавтите, които работят с него, са ограничени заради костюмите им.

RT събра специална група инженери, които проектираха камерата, a от „Роскосмос“ подсигуриха пътуването на новия комплекс до Космоса. Устройството много прилича на две обикновени GoPro камери със закрепени за тях дръжки.

Процесът на заснемане обаче се оказа по-сложен, тъй като космонавтите трябваше да синхронизират картината и звука – нелека задача в космическите условия.

Екипът пое на мисия, в която трябваше да пусне 5 наносателита и да изпълни задачи по поддръжката, когато през август 2017 г. засне този филм.

Продължителността на космическата разходка беше 7,5 часа, но финално беше съкратена едва до 3,5 минути. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.